orang kata, aku kata

Orang kata…enjoy sementara muda,hidup panjang lagi ,
dah tua nanti taubatlah…
Aku rasa…orang muda hidup memang baru bermula, tapi belum tentu panjang lagi, entah esok lusa izrail datang menjemput…

Orang kata…exam tu susah, kena banyak berkorban,
kena study itu,ini…
Aku rasa…exam tu senang, dah tau tarikh untuk diuji , dah ada rujukan , tapi kalau ajal , entah bila tak ada siapa pun tau , banyak pulak tu peringkatnya : Munkar Nankir,neraca Mizan, titian Sirat , syurga Neraka…

Orang kata…have fun on your birthday, buat party,
enjoy sepanjang hari…
Aku rasa…setiap hari , kita makin hampir dengan kematian
tapi Allah masih beri masa beribadah , bertaubat…

Orang kata…belajar mesti sungguh-sungguh , dah graduate nanti enjoy, pergi disko, puaskan nafsu , baru puas…
Aku rasa…betul ke hati dah puas? Dah cukup ke ibadah nak tempah kubur luas-luas? Dah siap ke kenderaan nak lalu Siratul Mustaqim? Dah cukup ke zikir untuk santapan rohani? Dah cukup ke amalan nak booking Syurga???

Orang kata…kita ada 24 jam sehari, tapi tak cukup masa nak bahagi : nak lepak kat CyberCafe , nak tengok wayang, nak pergi
disko, nak pergi dating, nak enjoy…
Aku rasa…setiap manusia ada 24 jam sehari, tapi ada ke masa nak solat tak sampai 5 minit? Ada ke masa nak buat qiamullail? Ada ke masa nak baca al-Quran walaupun sehelai dalam sehari? Ada ke masa nak beribadah , nak bertaubat lepas banyak buat dosa pada Allah ???

0 comments: