badan ko berbau lah....yucks!!!!



pernah tak korang mengalami @ ada kawan-kawan yang mempunyai masalah badan berbau busuk @ masyam @hangit dan bau2 yang kurang menyenangkan?korang selesa tak bila badan korang tu berbau @ berdekatan dengan kawan-kawan yang berbau?mesti rasa loya@pening2 dan macam2 lagi kan.

cuba kita tgk pandangan orang ramai tentang masalah badan berbau ni :



"siyesly amat lah x selesa klu berdekatan ngan org yg badan berbau mostly yg sy selalu terserempak pompuan la lelaki pun ada jugak nk d tegur, x kenal rapat kang x pasal2 kene pelangkung so, sesape yg ade member yg badan berbau ni tegur2 la secara sebaik nye kesian kat derang nih kdg2 tu derang bukannye pasan kalau bdan derang mengeluarkan gas2 yg x sepatutnya dihidu oleh sesiape sy sendiri klu berpeluh mmg x ske nk dekat2 ngan org... takut jugak kot2 ade bau ngehehehehhehe" -afy 2737



"sorang kwn lelaki aku masa kat kampus ada bau bdn yg x best camni.. pernah skali dia berdiri sebelah aku.. mak ai!! aku doa je dlm ati supaya dia cepat blah... sorang lagi ex-opismate aku, lelaki gak.. pon ada masalah camni... sampai kwn2 yg lain semua perli dia.. kesian gak kat dia kkdg.. aku selalu tanya kat kwn2 aku kalo2 aku pon ada masalah camni... tapi dorang kata aku okay je.. aku tak kisah kalo dorang bgtau terus terang drp cakap blakang..."-invisibleGurl




"dulu ada member laki kt tempat keje aku...baunyer tahap puaka...sume tak tahan...baunyer jarak jauh pon dah leh hidu..sampai satu tahap...kwn aku yg sorg lagik (laki gak tp dah berumur skit) tegur dia sal bau badan dia...mamat yg bau tahap puaka tuh ckp dia tak tau pon badan dia berbau...pakcik yg tegur dia tuh siap belikan dia deodoren CNI lagik...pastuh dah kurang baunyer...amanlah tempat keje aku...sekian citer aku.." -akma^82





"ade pompuan kate bau aku seksi...hehehehe..padahal bau ketiak aku je."-fsyukri


-petikan komen dari forum mesra.net-




kat atas nie sedikit komen pasal badan berbau.tapi yang last tu memang spesis tak sedar diri dan perasan sikit..hehe..nak di jadikan cerita,aku memang pernah jumpa orang yang badan berbau 'kuat' nie..bukan lah salah dia nak badan berbaukan..tapi ye lah..kalo dah tuan empunya badan cam wat tak sedar je badan diorang berbau sedangkan hakikatnya kalo disuruh berendam dalam air ntah warna apa la yang keluar..haha (bukan mengutuk ye cuma nak me'metafora'kan ayat :p)

yang membuatkan badan berbau nie bukannya disebabkan bau dari badannya saje yang leh memualkan..tapi antara salah satu penyebab utama badan berbau nie adalah tersalah memilih perfume@deodorant yang tak sesuai dengan bau badan..bayangkan kalau bau badan ditambah pulak dengan bau perfume yang tajam lagi kuat..korang rasa bau apekah yang akan dihasilkan?ah hah nie lah punca bau yang kurang menyenangkan tu..

jadi aku nak kongsi sedikit petua kat korang utk korang nasihat dan amalkan sendiri:

1. Rajin Mandi
bagi mereka yang mempunyai masalah nie amalkan mandi selalu.Mandi dengan shower lebih berkesan dari mandi berendam sebab dengan pancuran air dari shower secara tak lansung mampu menanggalkan saki baki daki yang ada setelah bersabun.

2. Pakai Sabun Anti-Bakteria@Wangi
seelok-eloknya pakailah sabun seperti yang dinyatakan supaya bakteria tak suka kat korang (bakteria tu pon faktor badan berbau).jangan dipakai sahaja tapi gosoklah di celah2 ketiak,leher,belakang badan,celah kelankang yang mana tempat terkumpul daki2 dan kotoran degil.kalo setakat sapu ngan sabun je cam geletek daki aje lah...tak efektif

3. Pakai deodoran
haa yang nie penting, deodoran@ubat ketiak nie antara salah satu alat rias yang wajib ada.Kepada lelaki aku syorkan pakai Nivea for Men.Memang wangi dan berbau 'lelaki'.Bagi yang perempuan lak aku syorkan pakai lah deodoran yang natural (bukan yang ada pewangi).

4. Amalkan pemakanan yaang sihat
banyakkan minum air dan buah-buahan yang mengandungi antioksidan.Kurangkan makanan berlemak,kafein dan coklat kerana bakteria suka pada peluh orang yang mempunyai lemak. (tu pasal orang yang berbadan besar segelintirnya ada masalah bau badan).


5. Amalkan makan sayur-sayuran
makan sayur juga dapat megurangkan badan berbau berbanding mereka yang suka makan daging. Korang pon tau kan kalau korang dok sebelah Mat Saleh@Pak Arab pasti korang akan perasan yang badan diorang 'berbau'..diorang kan mana sangat makan nasi..asyik makan daging je..(bagi mereka yang tak suka makan sayur cubalah amalkan yek)




bagi mereka-mereka yang mempunyai masalah bau badan yang kronik tu cepat2 la sedar yek..amalkan kehidupan yang bersih dan sihat..demi kepentingan korang dan masyarakat sekeliling...Photobucket

7 comments:

goasop berkata...

ha3. so far alhamdulillah xde lagi kawan2 yang badan berbau.

mulut berbau ade la. time dorang syok bercerita, kita lak seksa menahan bau~ adei.

takkan nak tutup hidung depan mata dorang lak. terpaksa la wat2 xde bau pape

epol berkata...

at least kite kne jujur..bagitau je member tu busuk..lagi baik dari cakap2 blakang..heheh

Lina Chan berkata...

epul~
nak tambah ckit..

6. Guna Scrub Badan
kalu guna scrub badan ni, lebih berkesan menanggalkan daki2 baki dari korang guna sabun je.. plus ia ble melembutkan kulit kita..

psst!! epul~
ko kena pki scrub gak..
supaya maintain putih slalu..

:)

epol berkata...

yeah..mekasey menambah info..pasnie leh amalkan bersame2..ngeh2

split-itout berkata...

nk tmbh gk!!!

mndi ngn air y d prah limau..
cnfrm bdn wngi..

n tulun laaa ckur bulu tiak spaya bdn 2 kureng bau yerk..
hehe..

epol berkata...

seng

~~haha..aku menanti ko mengomen (bagi komen) blog aku...pasal bulu ketiak tu...hehehe lu pk la sendri ek..:p

bee berkata...

cakap pasal bdn bau ni...teringt plak time tu kat lrt station..paham2 jelah tempat cen gitu tempat org berasak2,b'pusu2..serba-serbi ade..ade sowg mamat bangla ni..porah!bdn habak kohong..dop leh tahan...