Lelaki itu Mengiow..(miow..miow..miow)

Korang rasa korang sudah memahami insan yang bergelar LELAKI??

Lelaki ini boleh diibaratkan seperti seekor KUCING JANTAN. hehe Kenapa yek?

Cuba korang baca 10 fakta tentang Lelaki@Kucing Jantan nie:




1) Kucing jantan suka dibelai.
~ Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awek ke, isteri ke, ibu ke... Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakar
anda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka yang wanita kasar.Kalau men kasar sape yang nak dekat kan?







2) Kucing jantan kuat makan & cepat lapar
~ Kucing memang kuat makan & akan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, paham2 ajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perlu dicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya. Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend, belajarlah masak dari sekarang. Yang
bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencari lain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau tambah ilmu rumahtangga ni.(tapi kalo setakat pandai masak megi mee dan masak air tak termasuk lah yek..heheh :-p)








3) Kucing jantan kuat tidur
~ Lelaki memang kuat tidur (tapi ada juga yang jenis tak kuat sangat,
bilangannya amat sikit). Dan kerana itu,bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, ada yang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralih tempat tidur. Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ke???? Jadi, jangan kacau time dia tidur.Beware!!








4) Kucing jantan kuat merayap
~ Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah). Mereka gemar merayap & melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunya kita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agak sama kan???
TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan.
Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.Lelaki memerlukan kebebasan.










5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makan ikan lauk nasik
~ Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu. Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena saling memahami.Kalau takde sifat nak memahami memang takkan selamat la relationship dengan lelaki.








6) Kucing jantan tak suka dipaksa
~ Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantang dipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macam kucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa. Nanti kena cakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki. Bagi dia space dia tapi dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai dia main kayu 3 plak.Tu bukan memaksa tapi mungkin 'terpaksa'.hehe









7) Kucing jantan ada perasaan ingin tahu (curiosity)
~ Kalau kucing suka melihat benda-benda pelik dan lari untuk memegangnya, samalah dengan lelaki. Mereka suka mencuba benda yang baru dan benda yang tak pernah mereka rasa.Tengok sahaja Mat Gian, lebih 85% adalah org lelaki. Belom tgk lagi Mat2 Rempit.Lelaki ni kan ada otak kan.... Lu pikirlah sendiri mana yang baik dgn yang buruk.









8) Kucing jantan akan merebut kawasan mereka
~ Ini selalu dalam kes lelaki samseng la ataupun Along. Nak rebut2 kawasan. Mereka nak tunjuk ego mereka. Biasa lah lelaki ni mesti nak tunjuk ego mereka.Sama gak macam nak berebut awek,ada yang sanggup bercakaran nak dapatkan kucing betina (walopon ada gak kucing jantan yang 'berkongsi' tapi tu tak termasuk dalam konteks nie la yek)








9) Kucing jantan ada yang ego/buat bolayan kat tuannya/org sekeliling
~ Kucing juga ada ego mereka. Tengok kalau kita panggil ia, "miow, miow mari sini", (kalau time ia tak lapar), mampus ia nak datang kat kita. (lainlah kalau memang kucing tu dengar kata/educated). Kalu kita kejar, ia akan lari. Macam lelaki jugak, makin dikejar, makin dia nak lari dari kita. Nama pun lelaki, mereka takkan nak tunduk,lebih2 lagi kepada perempuan. For sure anda kenal lelaki anda, guna
la bermacam cara untuk lembutkan hati mereka. Tapi bukan minta mereka tunduk dengan kita ya.. Mereka perlu dihormati.








10) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina
~ Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tapi ada persamaannya. Ikut kajian, hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriend pertama dia (pls note: secara specificnya bukan cinta pertama tapi first girlfriend pertama dia). Begitu juga dengan lelaki yg modern (of coz) dan bkn yang
conservative, selalunya tidak akan berkahwin dgn first girlfriend dia. Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu dari girlfriend pertama & jenis taknak tukar-tukar girlfriend/isteri (yang tu tak ikut perangai kucing la)


** kepada lelaki2 di luar jangan cepat melenting yek..kekadang mende nie pon fakta pe?hehehe (aku pon terkena gak :-P)

-kredit untuk penulis asal artikel menarik nie..telah di edit semula oleh epol-

12 comments:

~~@L0nG W@niE~~ berkata...

lelaki = kucin??

adeihhh...pasni pompuan2 sekelian..sile la bela kucin jantan dlu,sblm kawen..snang nk paham pangai lelaki nie..hehehe

epol berkata...

hehe..bukan semua camtu..cume 'sifat2' nye ade la sket2..jgn slah fhm..ngee ~

sAzUwI berkata...

kucing mennagis camner lak bro? hehe

eD berkata...

"If you want to know how's a man real personality, observe how a man treats a cat"

Quote dari mana ntah aku tak ingat.

Tapi lelaki cam ada kaitan rapat ngan kucing.

Cat FTW!

hana berkata...

waaa..clap-clap tuk post neh. ade logik gak neh =]

epol berkata...

kpd bro sazuwi
~kucing menangis?haha siapa tahu :p

kpd farid
~cam nie salah satu contohny gak..walopon tak 100% tapi ada btolnye sket2 :p

kpd hana
~mekasey2..hehe

Liyana berkata...

mnarik artikel ni,,tp kucen2 tu lg menarik..eheh =p

Lina Chan berkata...

ed : jadi kesimpulannya carilah pakwe yg suka kucing..

:)

epol berkata...

lelaki suke kucing??

tak ramai tu..ngee~

Lina Chan berkata...

ko suka kucing ke epul?
kalu tak suka, xleh buat pakwe la ni..

p/s: girls out there!! jgn ngorat epul.. dia x suka kucing.. haha~

promo ckit!!

split-itout berkata...

cuke gle ngn boi y cuke meow...
sbb dat means dat boi 2 pnyayang wpn sumtimes dy ego..

credit ar tok ko pool...
i luv dis post laa dude...

epol berkata...

seng

~mekasey2..nway tak semestinya suka kucing tu mesti penyayang..kalo suke itik,lembu,ayam yang diorg bela pon penyayang gak kan??hehehe


**tgah cuba nak suke kuceng :p