"aku pon tau ngamuk gak!!"kata ia


Berita nie dah lama dah...pasal monyet yang wat 'amuk' sampai sanggup membunuh 10 'anak kecik'...huhu sadis2....entah camne la si ibu tu menerima tamparan hebat bila dapat tau anak2nye di bunuh kijam oleh si monyet nie...















Whoa,giler ganas monyet tu..tapi aku rasa cam kelakar+kesian gak bila baca sal monyet yang membunuh anak kucing tu..bukan 1..tapi 10 ekor..ganaskan??(gelak jap)

Teringat plak dulu2 aku ade pengalaman hampir kena kejar dengan monyet..kesnye monyet tu nampak aku makan cikedis@jajan sambil gelak2 tengok monyet tu..agaknye dia rasa terhina kot sebab kena gelak..seb baik kena rantai kalo tak mau kena gigit dengan monyet tu..huhuhu seriau jap bile teringat...

mesti ramai antara korg pon pernah ada pengalaman dengan monyet@beruk yang tengah amarah kan?ape2pon jangan sampai kena gigit sudah..bahaya woo silap2 leh kena penyakit..


***kalo monyet mengamuk menggigit..manusia mengamuk camne plak?? (nightmare)

kembali ke trek..on your mark!!...



penat seyh bulan disember nie..macam2 kerja nak kena buat..final projek etc..fuuhh..

blogging? (pikir jap) byk kerja jadi jarang nak bukak blog..abis2 pon ade komen2 kat blog blogger len..kepada yang sentiasa jenguk2 n komen di blog i nie..mekasey bebanyak yek..ngee ^_^

tahun 2009 pon dah hampir ke penghujung..banyak benda n cerita dalam tahun nie..semuanya mematangkan hidup (kepada mereka yang sentiasa muhasabah diri)..tahun baru dah nak menjelang..azam baru pon kena plan n tanam balik (cam biasa2 la standard tahun baru nak kena azam baru ye tak?)..jadi mari lah sama2 kita plan baek2 punyerr dan jadikan azam tu satu laluan & trek untuk kita capai..aja-aja fighting!!

**kepada bro framestone, sronok tengok contest bro pasal azam tu..nak join tapi da jarang bukak blog..hehe (ini bukan alasan..ini betol2 ye bro :p)

World Cup 2010 Draw... (dup dap dup dap)


Tgah bosan2 kat bilik,layan live update pasal world cup grouping draw....wooohooooo,tak sabar siot nak tunggu ^_^





Team Fav. Aku : England (hehe..rasanye Capello leh make something utk World Cup kali nie)

Team paling syok dapat grouping : Argentina & Spain (kalo tak lepas gak mmg shame la)

Group paling sakit : Group G (Brazil,Portugal,Ivory Coast & North Korea) susah2

Team yang aku jangka ke next round : Group A (South Africa & France) , Group B ( Argentina & Greece) , Group C (England & USA) , Group D (German & Serbia) , Group E (Netherland & Cameroon) , Group F (Italy & Paraguay) , Group G ( Brazil & Portugal) , Group H ( Spain & Switzerland)

Team jangkaan ke final : ............ (x leh pk lagi..hopefully England ke final..hehe)




menunggu demam World Cup kembali..

Come on 2010!!..we can't wait no longer!! XD


org noob selalu rugi


perkataan untuk hari ini, NOOB!!?

kepada mereka2 yang kurang biasa dengan perkataan nie,noob merujuk kepada ~newbie alias orang baru..tapi bagi gamers especially perkataan noob nie agak kijam dan sangat dipandang rendah oleh mereka2 yang pro..bagi yang pernah kena panggil noob tu..jangan la malu sgt..hidup kena perlu pengalaman kan?? (ayat sedap ati)

sebagai pengguna lama xp dan vista..kedatangan Windows Se7en mmg agak dialu2kan jugak..so aku pon dengan bangganye nak cuba sesuatu yang baru ~install windows Se7en untuk laptop aku..



aku yang mmg agak noob dalam proses nak install software2 yang aku tak bese nie..so berasaskan bantuan sms kwn2 aku pon dengan selamba badaknye cuba jaya sendiri nak install windows baru nie..(dalam ati dah berkobar2 da..memang trase kejayaan nye)








.............................................................................................................................










ARGHHH!!!!!
(pinjam ekspresi muka akak nie jap)





(sambil mata terbeliak) aku yang noob dah tertekan format untuk kesuluruhan driver..yeahh..KESELURUHAN..omg!! baru aku teringat yang aku tak backup lansung dalam driver D alias semua file2 kerja2,lagu2,gambar2 aku kat dalam tu...dan aku yang noob ini dah mati akal dan akhirnya berjaya membackup balik 1/4 files yang hilang dengan sofware Seagate Recovery (thanx Mr. Amar)


mmg nampak aku tersangat noobkan??..tapi ape leh wat..benda dah jadi..so ape yang aku leh kongsi ngan korang :

1. malu bertanye sesat jalan - yang nie aku dah wat,aku yang noob dah try mintak bantuan kawan2 cara2 nak menginstall & format..ape yang silapnye,kecuaian!!

2. beringat sebelum kena - yang nie mmg aku stuju...mmg aku tak sangka lansung akan terformat semua driver dalam laptop aku sampai hangus licin segala data2 & files2 lama..so kalo nak format@install ape2 yang leh mengubah system pc@laptop korang backup la dlu dalam external harddisc..jgn sebab syg nak delete movies dalam external abes segala tergadai..

3. biar pandai jangan memandai2 - kalo korang rasa korang tersangat lah noob...mintak tolonglah kepada yang pro..jangan memandai2 plak..


apepon,dari segi positifnye~ pengalaman itu mengajar..(huk3)


p/s: lama jugak baru nak dapat update blog..agaknye aku mmg noob dalam berblog jugak kot?

mungkinkah 'pathetic'



Biasa dengan perkataan 'pathetic'?pathetic nie menggambarkan perasaan yang 'kesian' disebabkan kelakuan seseorang.provoking or expressing feelings of compassion or pity..

kekadang tu memang kesian ngan jenis manusia camnie..tapi nak wat camne kan?rambut sama itam ati lain2..hehehe kalo takde org pathetic pon tak syok gak kan?so camne yang leh kata pathetic nie??


situasi 1

wak dol : oit mek,ko dah makan ke blom?

mek budu : aku dah makan,ko nak belanja ke?jom la belanje aku mkn...sure aku mkn!! (sambil menunjukkan reaksi muka yang excited dan tergediks menagih utk dibelanja)

wak dol : ............ (diam jap)

meter pathetic : 2/10





situasi 2

Ali sedang bercerita
pasal dia breakoff dengan ex-girlfriendnye kpd John dan Sam..dengan tak semenemene si sam menyampuk

Sam : ko nie mmg dasar laki tak guna..padan la minah tu dumb ko!! warghhahaha (sambil gelak giler)

Ali : @$%*
meter pathetic : 7/10




situasi 3

Matt : wei,aku risau arr..tak leh study arr dowh..study tak paham la..tu pasal aku tak leh jawab exam td..aduii..

James : yeke?nape ko tak leh study?smalam ko tak kuar bilik bukan ko study ke?

Matt: tak de arr..aku main PES ngan DOTA ngan rumet aku smlam..bukan ape aku tak paham la note tu..(sambil tersengih2 cam kerang busuk)

Matt : errrr
meter pathetic : 8/10





situasi 4

Sally sedang meluahkan perasaannya kpd sahabat karibnye, Norah

Sally : Nak marah betol aku kat pompuan celaka,sial,menatang,^@%$,$#*&* (dan di tapis2)

Norah : eh kau,asal lak nie??melatah semacam apesal?

Sally: ye la..mana aku tak marah, ade ke patot diorang provoke aku kat facebook..memang babi la diorang..

Norah : ala facebook je pon..rileks sudeh

Sally : ahh..diorg low mentality..takde kelas punye pompuan...aku nie keturunan baik2..bijakpandai..cantik menarik da boom (dan kata2 yang agak angkat bakul)

Norah : ye ye (ala..ko pon same je..LOW MENTALITY)

meter pathetic : 9/10





situasi 5

Santos dan Eduardo tgah berborak serius dan tetibe Gabby yang suka buat lawak tak jadi menyampuk

Gabby : wei,ko tau tak tadi aku makan nasi 3 pinggan..sume awek pandang aku..hahahaha lawak giler!! (sambil ketawa sampai nak kuar air mata)

Santos & Eduardo : (memandang Gabby dengan mata membunuh)..celaka wat lawak tak jadi..hamlau

meter pathetic : 10/10



mungkinkah pathetic?aku?korang?atau si polan dan polan2?? korang rasa cukup patheticke org camnie? hehehe :p

Malas??motivate yourself!!



'Malas bukan alasan'
...kononnye kata2 semangatlah kan utk jadi rajin..tapi ada betolnya gak..daripada nak kena orang berleter dan nak kena marah2 baru sedar..jangan kita mengharapkan orang lain aje yang nak sedarkan kita tapi kalo kita sendiri tak sedar2 tak guna gak...kepada yang tak sedor2 diri tu bangkitlah..takkan nak kena kerah baru nak jalan kerja..




**khas utk diri sendiri..sesape yang rasa same cam aku amek positif ajolah ye..hehe :p


psiko seorang pedophile..go to hell!!



Aku agak mau mencarut gile2 babi lepas baca paper metro hari nie..aku tak paham kenapa ada 'setan' yang bertopeng manusia nie hilang sifat kemanusian & sifat kasih penyayang terhadap kanak2..secara zahirnya mungkin kita tak dapat kenal macammana sifat & wajah sebenar si pedophile tapi bila semakin hari ada je kes2 camni buat aku rasa mual & loya..memang celaka tahap ahli neraka kelas tertinggi..ptuiiii




sape boleh lupa kes arwah nurin jazimin, 'missing' sharlini dan terbaru kes dera,rogol & liwat kanak2 3tahun..diulangi 3 TAHUN (rujuk mymetro 21 Oktober 2009 )..nauzubillah..di mana lagi tempat yang selamat untuk kanak2 yang tak berdosa camnie...simpang malaikat 44

agak2nye siapa lagi yang kita boleh percaya dan harapkan?macam dalam kes terbaru nie ibu kanak2tu sendiri bersekongkol dengan si setan tu walaupon anak sendiri dirogol & diliwat sampai mati..WTF!!

so apa hukuman yang setimpal kat pedophile psiko yang bernafsu songsang+setan+binatang nie?kalau di dunia dia terlepas,jangan lupa akhirat tak akan terlepas dengan hukuman Allah..





-"Ya Allah,selamatkanlah kanak2 seluruh dunia daripada kezaliman manusia berhati syaitan"-




aku tertarik dengan filem pendek 'Lollipop' daripada Nam Ron..mungkin nie salah satu faktor kelahiran manusia 'setan' macam nie..



**sensitif dengan kekejaman terhadap kanak2.. >:-(

baby, you got "PWNED"!!


PWNED??menatang apekah itu?sejenis kuih tradisionalkah?atau sejenis minuman yang dapat menghilangkan dahaga dikala kehausan?no no no no..bukan tu yang korang pikirkan..bagi gamers istilah PWNED nie mmg lumrah dan biasa sgt dah diguna pakai..lagi2 kepada DOTA gamers @ Dunia Orang Takde Awek..lol :D..

PWNED nie originated dari perkataan OWNED (sebenarnya misspelled dari perkataan OWNED tu sendri)..maksudnya 'dikuasai @ dibelasah oleh seseorang"..contohnya "i got pwned" boleh gak di translate cam "aku terkena" @ "aku terkantoi" @ "wa kena beb!!"..lebih kurang camtulah maksudnya..

untuk penjelasan lanjut leh la korang layan kelip video mamat yang aku amek dari YOUTUBE nie..agak kelakar gak la penggunaan perkataan PWNED yang dia nak sampaikan.lol



so,nak jadikan cerita..semalam aku & da gang plan untuk makan besar di Hartz Chicken Buffet Restaurant di Berjaya Times Square..korang boleh tgk entri terdahulu "Pabila Diriku Rasa Raksasa"....biasa lah..kalo dah plan nak makan besar nie perot kena la kosong abis..semua tak makan dari malam semalam sebab nak pulun gila2 untuk makan macam raksasa (jgn tiru tabiat gelojoh nie :p)..

bila dah perot kosong ,hati yang dah makin tak keruan nak meratah ayam2 goreng & ayam panggang...tapi apekan daya,hasrat kitorang akhirnya berkecai..Hartz Chicken dah gulung tikar!!?? arghhhh!!!!! (sambil masing2 menghantuk2 kepala di dinding dan lantai)..restoran dah tinggal plywood2 putih aje..memang kami dah di PWNED idop2 dgn Hartz Chicken..(agaknya diorg bankrupt sebab para raksasa yg makan tak hengat dunia sampai diorang rugi:P)

**kekecewaan kitorang di "PWNED" berakhir dengan makan dengan lahapnye di KFC..semua amek set Dinner Plate..(dasar kempunan tak sudah :p)

p/s: x berjaya nak amek gambar sebab semua balik dengan kecewa.. (-_-)

misteri tentang kehilangan...?


Misteri..??apa yang misteri???hilang apa??aper dot3?



entah kenapa aku sekarang suka mengeluh..slalu orang tegur aku kenapa mengeluh.."susah hati ke?" "apa yang bermain kat fikiran ko?" "ko nie byk sgt pikir lah"..ades (-_-)


untuk menjawab soalan misteri tu,bukanlah aku hilang benda berharga ke atau barang2 yang aku suka..tapi sesuatu yang bagi aku penting jugak yang dah lama aku hilang..MOOD!!

mungkin salah satunya adelah mood nak berblogging..actually aku tak kesah sgt pon sebab kalo ada MOOD pon bukan nye boleh berblogging..internet slow,laptop prob & macam2 lagi la..yang aku risau bila aku cepat hilang MOOD untuk buat sesuatu kerja yang dirancang (tak kira apa jenis kerja)...agaknya misteri ke kehilangan tu yek?atau pon aku je yang pemalas tahap gaban?? :P dush3

nway,kalo korang lak..pe cara yang korang wat untuk kekalkan mood dan cuba untuk teroskan planning dan niat untuk selesaikan sesuatu misi @ kerja? leh share? :)


***walaupon dah masuk pertengahan Syawal..tak terlambat lagi untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya buat korang semua..maaf zahir & batin..hehe :)

Permulaan Yang Cun


UEFA Champions League datang lagi..yeehaaa (sila baca dengan nada iklan 'Tora' :p)


Permulaan yang cun untuk 3 fav team aku ~ Man U , Bayern Munich n Real Madrid..kemenangan mudah buat Bayern n Real tapi agak terpinga2 Man U mencari kemenangan..pe dah jadi nie Man U??




FC Z├╝rich 2 - 5 Real Madrid


Pasukan Galacticos 'baru' yang sememangnye impressive sejak permulaan musim lagi dan memang dah dijangka akan menang besar..ape2 pon Cristiano Ronaldo punya free kick mmg cun (dan sememangnye 'makanan' dia)..ditambah plak dengan jaringan Higuain, Raul (si ayam tua :p) dan Guti..layan gol aje la Real..hehe (ape2pon tetap suka assist dari Kaka')






Maccabi Haifa 0 - 3 Bayern Munich


pasukan dari Bundes Liga,Bayern Munich baru je masuk dalam senarai fav team aku..hehe..permulaan baik untuk Bayern menyembelih team dari Israel nie..kredit untuk pemain muda German, Thomas Muller ditambah dgn cross yang cun dari Mario Gomez..fullamak je la dari aku :D




Besiktas 0 - 1 Manchester United


Menang tipis..permainan hambar..kurang power..aduii sedihnya match nie (tgk sambil sahur dekat mamak)..tak tau mana silapnya (atau mungkin tekanan dari fan Besiktas yang cheer macam nak runtuh stadium :p)..sepatutnya Man U boleh menang dengan jaringan yang lebih berbanding menang 1-0..mmg terasa kekurangan 'power' since Ronaldo n Tevez quit..still tak leh terima kehadiran Berbatov...hambar..hambar..hambar..nway,tandukan Scholes si ayam tua tetap cun..ok lah daripada 0 :p
**Ferguson perlu wat perubahan untuk match dengan Wolfsburg..bukan calang2 jugak tu :p

adakah berakhirnya Ramadhan kali ini dengan mem'boyot'??




(gigit jari jap)...alhamdulillah..sedar tak sedar dah nak berakhir dah Ramdhan tahun nie..kejap je rasa..rasa cam baru je smalam nak posa...tup2 dah nak raya dah..hue3 (cam tak trase nak raya pon :p)


(masih dalam mood mengigit jari)...byk2 bulan,bulan pose la yang paling banyak dugaan... first, dugaan menahan diri utk makan..dan yang satu lagi dugaan untuk mengawal nafsu untuk makan berbuka..hehe :p


kalo dah masuk fasa raya pulak lagi la byk dugaan..open house,kuih raya,n makan2raya lagi lagi lah menambahkan kapasiti boyot aku nie..camne ye nak dapat kawal diri utk tak mudah ikotkan nafsu makan?aiyoyo anyone, help me please... [-__- !]



silent




diam tak bererti kosong

p/s: need more time (-_-!)



G.I Joe: Kebangkitan Si Tedung...BOOM!! BOOM!! BOOM!! (bunyi bazooka)


Whoaa...2 filem dalam seminggu??..agak menggila gak aku tgk wayang minggu lepas..hue3 :p

Apa yang aku leh kata dengan filem nie sekadar OK aje la..not so bad but don't expect more for it..Citer yang mengisahkan sekumpulan askar yang digelar G.I Joe berhempas pulas untuk mempertahankan dunia dari serangan The Cobra yang berjaya mendapatkan senjata pemusnah 'Warhead'..GI Joe merupakan sebuah special squad yang dilengkapi dengan pelbagai senjata dan kelengkapan perang yang canggih dan terlatih..

Anyway, citer nie mmg full of actions sampai korang rasa takde masa nak menguap (sebab 80% citer nie tembak menembak,bertumbuk,berterajang,bom sana bom sini)..bagi korang yang sukakan citer perang dan action movie akan terhibur jugak la sambil makan pop corn...hehehe

ape2pon plot citer dan kekuatan karakter still kureenggg sket tapi berjaya diselamatkan dengan aksi bergasak2 tadi...tapi agak menghampakan dari segi audio dan bunyi sebab terlalu bingit dicampur dengan byk adengan ngilu2 besi - bile pedang bergesel dengan pedang......gigigigi (sambil gigi tergetar2)...dan mungkin korang akan rasa terganggu sket sebab banyak sgt flash back dalam citer nie (yang korang akan rasa tak perlu pon takpe )

Kalo korang pernah tgk citer Transformers (tak kire la Transformers 1 ke 2) korang akan rasa CGI bagi file nie agak kurengg sket dan korang akan rasa cam tgk kartun ala2 Transformers:Beastwars aje teknik CGI nye...hehehe
bagi budak2 skolah & mereka yang jarang tengok citer berCGI tinggi+superb akan rasa citer nie sangat WOW!! dan BEST GILER tapi bagi mereka yang dah biasa dengan citer2 bergenre camni mungkin akan rasa so-so dan boleh layan aje la...


so,kalo korang rasa nak tgk citer nie pon tak salah..apepon,still fun and interesting...



p/s: antara sebab aku tertarik dengan filem nie,The Baroness..hehehe :p

ada apa dengan SETEM



Bukan senang nak wat aku ketawa + tersenyum kalo tgk wayang filem melayu...

oleh sebab filem nie diarahkan oleh Khabir Bhatia (well,aku rasa dia seorg pengarah yang brilliant)..since aku tgk cite SEPI dan ape yang aku komen kat entri dlu..aku tak teragak2 nak tengok citer terbaru arahan beliau nie...

Kali terakhir aku leh ketawa gile2 tgk filem komedi melayu cuma "Lagi Lagi Senario" aje..pas tu cuma leh senyum2 aje (tapi bukan untuk citer A Razak Mohaideen..lawak basi + syok sendri :p )

Dari segi elemen komedi + aksi + drama mmg aku leh bagi 2 ibu jari ke atas (2 thumbs up)..tgk poster aje pon dah wat aku tak sabo2 nak tgk cite nie (dgr geng bakso + geng thosai pon aku dah rasa nak tergelak..lol)..

Afdlin Shauki + Shatiya sememangnye mampu buat aku tak kering gusi tergelak..mmg lawak cam natural..tak dibuat2..ditambah plak dengan Bront Palarae aka pembunuh upahan yang berhati kering yang agak menjadi (ade sikit2 adengan dalam movie "Wanted")..dan jugak Mr Lim aka Boss Piranha yang cakap loghat Penang..(cina cakap Penang??lol) ape2pon semua pelakon bawak watak diorg denagn 'menjadi' dan bukan dibuat2 (kalo korg tgk citer A Razak Mohaideen sure paham :p)

aku tanak review byk2 sal cite nie pasal tanak spoil..hahaa pekata korg tgk sendri citer nie..SERIOUS puas hati...heheh :D



konsistensi diri..susahnyee


whoaa..dah dekat sebulan tak jenguk blog yang kian bersawang nie..huhu nway pekaba sumer?:D


kali nie aku nak citer pasal konsisten..opss kenapa perlu konsisten?kalo tak konsisten tak bley ke?susah sgt ke nak konsisten?

bagi aku la..nak konsisten nie bukan sume dapat wat..tgk je motivational poster aka patrick starfish kat atas tu..kekadang terasa cam aku pon lebey kurang aje ngan patrick boyot tu..lol

senang cakap..kita tiap2 tahun dah set azam baru..semangat baru..dan segala2 yang baru untuk wat suatu perubahan dalam diri..tapi biasalah lah nak konsisten & istiqamah dalam sesuatu perkara tu bukan senang..kekadang banyak sgt menda nak achive sampai benda yang lebih priority dah tertinggal..nak salahkan sapa?hehehe

antara menda2 yang aku susah sgt & cuba utk konsisten :

1. siapkan kerja alias assignment dalam masa yang diberi (standard : last minute kerja)

2. excercise alias fitness alias bersukan..(kalo aku miss sehari@2 hari sure berlanjutan sampai seminggu..duh)

3. makan dengan berhemahnye (aku sangat raksasa bila aku lapar)

4. berblogging (bukan priority tapi kekadang bile rasa nak berblogging je ade je problem)

kalo nak kira konteks konsisten nie luas,nak cite pasal aku pon leh panjang berjela2..so korang rasa camne untuk kekalkan tahap konsistensi diri?kongsi rahsia ke?

sudah jatuh ditimpa tangga..apsal tak excalator skali yang jatuh??


Semester ke 5 tahun akhir aku di UPM memang sgt2 mencabar..bukan saja dengan bebanan assignment + subjek2 tough + final year project yang mendatang(duh!)..tapi aku ditambah jugak dengan dugaan baru..hari2 tanpa internet...arghhhhh (sambil menyepak pasu bunga kat blakang bilik)..


disebabkan aku 'dicampakkan' ke bilik aras bawah (entah kenapa pihak pengurusan kolej yang cam cilake & gatal2 buat pengurusan semula bilik baru utk mereka yang takde roommate..wtf!!)..aku tak kesah pon dengan bertukar bilik nie tapi yang jadi tak bestnye bila bilik baru aku nie tak dapat kemudahan wifi (sebab cuma ada satu aje utk satu blok)..oleh sebab bilik aku plak bilik yang paling bwh so mmg harapan aje la aku nak mengakses internet kat bilik sendri..huk3





-laman sesawang facebook yang berejam utk load..apa neraka??-







-1Mbps??-



nak tak nak..terpaksa la aku menumpang bilik kengkawan yang lebih dekat dgn wifi..hari2 yang semakin suram tanpa internet...huk3

kehilangan yang depresi



bukan senang nak dapat sesuatu..

bila ada kita tak peduli..seolah2 kita fikir milikinya selamanya...

tapi bila kita kehilangan..perasaan umpama kiamat...

rasa hilang arah..hilang rasa..

bila lagi aku nak merasa perasaan untuk memilikinya semula..

aku mahukannya kembali...


p/s: susah nak kuatkan semangat diri bila kita kehilangan sesuatu benda yang kita sayang..

ya duit bukan segalanya..eh ko serius ke?



Kita biasa dengar orang cakap "Wang bukan segalanya"..ouh,ye memang betol wang bukan segalanya tapi aku rasa sekarang nie dah ramai antara kita sedar tak sedar dah jadi hamba kepada wang tu sendiri..ahh sudah ape kes lak aku citer sal wang alias duit nie..?

Bukan ape la kan..hidup sekarang nie penuh dengan nafsu..sape cakap duit tu tak penting..rasanya dah takde dah dalam dunia nie golongan orang2 yang tak berhambakan duit (mintak jauh la)..sane sini mau duit..sedangkan nak kencing pon kena bayar 30sen..huhu tu tak citer lagi pasal ah long,yang berhutang & yang kesempitan wang sampai tak boleh nak makan..ish3 dunia3...

Aku selalu terfikir kemana duit yang aku ada selama nie disalurkan kemana..kekadang rasa hairan gak rasa cam Chipsmore je..kejap ada kejap takde...macam tak nampak hasilnya duit yang aku keluarkan..mungkin juga sebab pengurusan wang aku kurang cekap tapi setiap kali aku nak berbelanja aku sentiasa buat budget sendiri tapi tetap jugak aku rasa duit aku makin berkurang (yang aku sendiri tak nampak man hasilnye)..duh!

Kekadang aku terasa cam nilai RM50 tu sangat kecik je..bayangkan sekarang nak makan pon koman2 RM8 @ lebih..tu baru sekali makan..bagi aku alias orang yang belum bekerja & tak da kewangan sendiri nie memang agak perit rasa hidup..sampai tak berkesempatan untuk aku saving duit bagi kegunaan masa akan dtg..susahnyee hidup...

so kawan2, bagi pendapat korang la kan..kalau korang di beri pilihan sekiranya korang diberi sejumlah wang utk kegunaan sendiri yang mana patot korang pilih :

A - guna wang tu sepuas2 hati dan simpan jika ada baki

B - tak payah guna..simpan dalam bank je

C - guna bila perlu & bila teringin nak beli sesuatu aje

D - jadi lebih kedekut..gunakan kesempatan & kemudahan yang ada jer (selagi tak payah kuar duit sendiri)

DUIT....OOO...DUIT..DI MANA KO DUIT!!!!



aku mengidam nasi goreng 'kucing'..aumm!!

Photobucket



Assalamualaikum & selamat sejahtera semua..hari nie aku nak bercakap tentang kucing..yeahh kucing...haiwan kecayangan ramai yang mampu membuatkan seseorang tu nak membelai2 dan ber kuci2 dengannye..yeahh..sungguh bertuah haiwan bergelar kucing nie kan..

bagi korang cute tak kucing kat atas nie?ouh sgt cute kan..kat umah akak aku byk betol kucing ala2 cute cam kat dalam gambar nie (gambar ihsan aku sedut dari google..bukan hakcipta sendrik..nget3)..bagi mereka yang suka kucing,sure terasa nak 'mengucing angkatkan' kucing cute miut cam kat atas nie...yeye,sungguh cute kan..


sure korang pon akan tertanye2 jugak ape kaitan tajuk entri aku kali nie..opss..jgn korang pikir aku nie seorang penggemar masakan berasaskan kucing..uwekk (aku bukan binatang hyena nak meretedarah kucing2 nie)...aku agak rasa nak menyepak terajang salah sekor dari kucing2 yang abg ipar aku bela kat umah dia nie..(aiyoyo sunggoh kijam aku nie)..


aku memang suka sgt 'hasil karya' yang kucing2 kesayangan abg ipar aku nie hadiahkan kat aku...'Cakaran Manja' yang singgah chantekk punye kat Motorsikal Yamaha Lagenda aku memang membuatkan aku nak cabot je kepala kucing2 nie (yang aku sendrik dah lupa apa nama2 manja kucing2 nie)..





Photobucket
-nie le hasil karya 'Cakaran Manja' khas istimewa untuk aku..Chantek kan??cam setan-







Photobucket
-nie le suspeknye..tgk muka pon dah evil gile (dia tgah bajet wat muke samseng)-



marah2 pon tak leh wat ape gak..benda da nak jadi..sabo ajelah..tapi tu tak bermakna aku membenci haiwan comel bernama kucing nie..tapi mungkin akan berlaku kalo ada kes2 yang mampu menyirapkan darah aku cam air sirap..huhu..

dalam kepala aku mmg terasa gak nak wat nasi goreng kucing cam dalam videoclip nie huarghahaha (dengan gelak jahat)..tapi tu perasaan aje..aku still ada sifat kasih kepada binatang...kepada kanak2,ibu2 mengandung dan mereka yang lemah semangat,diharap jangan tengok video yang aku sedut dari 'Tiub Kamoo' nie yek..





p/s:binatang juga hamba dan makhluk Allah..janganlah bertindak kijam kepada mereka..(ayat nak sedapkan ati :p)

nak cakap ape..?gigit jari lah!!!

-pakcik puyol bersuka ria menjulang piala-



Akhirnya selesai sudah hati aku nie berdegup laju..semata2 kerana match pagi tadi..Barca menang gak UCL dengan gol 2 berbalas kosong..huk3 (sedih2)

Tapi aku memang tak letak harapan sangat kat Man U utk menang sebab masing2 mmg team yang powa! (power)..kepada team2 lain yang asyik menge'boo' Man U satu nasihat je..cermin2 dirilah dulu..hehehe (at least leh beraksi final tu kire orait la)..

apa yang aku cukup rasa tak bestnye
bile persembahan Man U pagi tadi agak 'lemau'..memang kena terima kenyataan jugak tu..terlalu nampak emosi yang tak dapat di kawal (lagi2 si Ronaldo yang tak puas hati dengan pak cik Puyol..sian kat org tua tu :p )



takpelah Man U..bak kata Wonderpets "Apa yang penting..kerjasama!!"..hehe next season ada lagi..Good Luck!!!



Photobucket
"At times Barcelona can make you look silly because they keep the ball so well,'' -Ryan Giggs

iklan juga membawa nostalgia

tengah2 aku kebosanan bertapa dalam bilik (sebab takde rancangan tv yang nak ditengok)..tengah godek2 tiub anda..terjumpe lak iklan2 lama yang zaman kocik2 dolu2..hehe



IKLAN 1 : sabun basuh trojan

-ape yang aku igt sal iklan nie bila pakcik tu jadi tong sampah dan khatijah tan cakap 'wiraku'..hehehe-




IKLAN 2 : iklan planta 1992

-aku suka tym dia makan roti tu..nampak sgt cedap..hehe (masa nie aku baru umur 3thn)..haa tapi mmg aku rasa aku igt iklan nie)-





IKLAN 3 : axion

-mmg antara iklan yang top kat tv dolu2 (siap terhafal lirik..hehe)-





IKLAN 4 : KFC

-kalo tak salah aku budak laki tu Nas-T pelakon cerita 'Kami'..tp mmg igt gak lagi iklan nie..-




banyak lagi iklan2 lama yang berlonggok kat youtube..skali skale tgk cam best jugak mengimbau zaman kocik2..hehe :p

ouh laptopku yang kucintaiK!!

amacam?ensem lagi elegan tak laptop aku??memang bergaya laptop aku nie...dah hampir 3tahun dah bersame ngan aku..pengalaman pahit manis macam2 ada..

tapi ye lah...tak sumer barang yang kita beli tu tahan lama..aku tak kata le laptop aku nie dah jahanam sampai tak leh pakai teros..tapi sejak 5-6 bulan kebelakangan nie dah makin menjadi2 gilanya..makin hari tahap kemerengan dia pon makin kritikal..memula dengan dvd drive tak leh pakai..pastu cepat overheat..skang nie lak nak start windows cam sipot..ntah berapa ratus kali aku format pon still same gak..adoyai!!!

ade ke aku nie terlalu kasar dengan laptop aku ni??tak jugak

ade ke aku slalu mencucuk2 pendrive yang ada ternak virus2 n cacing2?tak slalu gak

ade ke aku men game ber 'begedung nergedang' sampai nak tercabut button keyboard?stakat dota aje la..


arrghh..tensyen nye aku!!!!


Photobucket

Pak Cik Fergie menang lagi


dengan seri 0-0 dengan Arsenal malam semalam..Man U sekali lagi mencatat kemenangan sebagai juara liga EPL..oyeahhh!!



ape2pon perjuangan belom selesai lagi..masih tinggal satu lagu Juara di sebelah Sepanyol,Barcelona untuk merebut piala Champions League di Rom,28hb Mei nie (tak sabar2 nak tgu)..



kepada fan liverpool..cuba lagi lah season akan datang..hahaha :p

wahai politikusku di Perak

Photobucket vs Photobucket


bosan rasanya bila politikus2 yang mengutuk dan bergaduh sesame sendiri..masing2 nak menegakkan merekalah yang berkuasa..merekalah yang betul..sedar tak yang amanah dan tanggungjawab yang diberi oleh rakyat kat mereka2 nie bukan semata2 kuasa dan pangkat?mungkin masing2 nak tunjuk merekalah yang paling gah,paling betul,paling benar dan pihak lawan semuanya salah..

sekarang nie tengah hangat di Perak (dan rasanya tak perlu nak citer dah)..walaupon aku bukanlah rakyat Perak tapi kemelut politik kat sana sangatlah memberi effect kat rakyat dan negara sendiri....sedar tak berapa banyak kerugian bila para politikus2 nie bergaduh..sepatutnya merekalah yang lebih arif dan lagi bijak pandai nak kendalikan negara tapi nie pulak sebaliknya..sedih

Bagi aku lah,macammana berbeza pendapat dan perjuangan sekalipon kemelut dan masalah (yang tak nampak penyelesaiannya) nie dapat di uruskan dengan lebih telus dan professional..bukannye setakat naik turun mahkamah tapi dalam masa yang sama keperluan dan kehendak rakyat tu yang perlu diutamakan..anda diamanahkan untuk memimpin bukan untuk memecahbelahkan..!!

(sebenarnya aku dah sangat hampa dengan perjalanan politik kat Malaysia nie tak kiralah kerajaan @ pembangkang..bagi aku semuanya ada AGENDA masing2..)


Photobucket


hatiku bukan hati ayam


Kalo hati orang boleh dipujuk..boleh di jaga..tapi camne lak dengan hati sendiri?perluke??

Kekadang aku rasa aku banyak menipu diri sendiri..dengan maksud tak menjadi diri sendiri..hidup dalam berpura2 walaopon hakikatnya apa yang aku buat bukannya dari tulus hati ikhlas diri aku sendiri..aii tak paham aku dengan diri aku nie..

situasi 1
~aku tahu aku tak suka nak buat benda tu..tapi aku terpaksa 'berpura2' suka sebab nak jaga hati orang dan tanak timbul masalah.

situasi 2
~aku mmg tak puas hati dengan seseorang dan memang jenis aku cakap direct je yang aku tak suka..tapi dalam masa yang sama aku akan rasa bersalah bila aku takot kata2 aku tu mengguris hatinya..

situasi 3
~aku sanggup tersenyum 'plastik' (walopon sebenarnya aku rasa nak menerajang) bila aku kena guarauan bodoh@teguran/kritikan membunuh yang takleh diterima..


agak2 korang pon ada prasaan yang sama tak cam aku?walopon bunyinya agak agak bodoh tapi aku cuba untuk jadi lebih jujur pada diri aku dan tak nak lagi berpura2..tak suka cakap je tak suka..

aku bermuka kartun

Yo hoho sumer..ape khabar?sehat sumer?korang dah makan ke belom?ngeh hehe

aku rasa aku agak terkebelakang dan tak berapa uptodate dengan beberapa aplikasi baru kat internet..smalam aku baru try meng'face-off'kan muka aku kepada muka ala2 manga...best gak tengah2 bosan nie melayan menda alah nie..hehe


Photobucket

-gaya muka terconfident abes-




Photobucket
-gaya santai tengok movie-




Photobucket
-gaya moody..jgn kaco!-




Photobucket
-haha..aku suke nie..gaya taiko merangkap psiko-




Photobucket
-dengan gaya senyum sokmo..hehe-



Photobucket
-gaya pening2 lalat..hahah-


haha..korang leh je wat kat mende alah nie..klik kat sini..selamat bermuka kartunkan diri yek..:)