Berikanku Sedikit Kelapangan


Wifi di kolej aku skang agak slow sampai aku nak berbloging pon terhad (sebab waktu kemuncak yang leh aku buka blog hanya dari jam 6-8 pagi aje)..adalah antara sebab aku rasa fed up nak buka blogspot bila aku nak berinternet di kolej..hampeh btol rasenye..

Skang nie aku cam terasa ada masalah dalam diri..aku pon tak paham ngan diri aku nie..aku rasa dalam 2-3 minggu kebelakangan nie aku rasa masa aku selalu je tak cukup..tak taulah,nak kata kehidupan universiti yang membusykan..bagi aku adatlah, budak U mana yang takde assignment xde program2 kolej@fakulti..bukannya aku tak dapat nak manage masa tapi setiap benda yang aku buat mesti aku rasa serba kekurangan..

Orang cakap,kalau kita tak dapat rasa kepuasan sesuatu benda tu kerja yang kita buat tu tak berkat..huhu ada betolnya..tapi entahlah,ada je sesuatu rasa yang tak lancar dalam kerja-kerja seharian aku..tak suka betol perasaan camnie..

Bila memikirkan masalah aku nie,teringat pula aku dengan Surah Al 'Asr..Allah SWT berfirman. “Demi masa! Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka berpesan-pesanan dengan kebenaran serta berpesan-pesanan dengan kesabaran”.

Ayat2 nie mengingatkan kita bahawa kita nie selalu tersasar dari perkara yang lebih utama. Kita memang ada kerja tapi KEBANYAKKAN kerja yang kita lakukan tu bukan kerja yang perlu diutamakan..kita nie bukannya terlalu sibuk sebenarnya tetapi kita sendiri MENYIBUKKAN diri dengan perkara-perkara yang tak perlu kita sibukkan..mungkin juga salah aku yang selalu sangat buang masa sampai aku sendiri pon tak sedar..kalo ya mintak di jauhkan lah pas nie..

Apapon pasnie aku berharap masalah yang aku rasa nie selesai dan tak lagi membebankan aku (walaupon tak terlalu membebankan sangat sebenarnya)..yang penting aku dan sesiapa saja perlu ingat salah satu perkara yang membuatkan aku menjadi salah seorang daripada golongan orang-orang yang rugi ---> 'LAPANG SEBELUM SEMPIT'...

**banyak buang masa = kerugian besar (-_-!)

8 comments:

AyanaAsham berkata...

hahaha sungguh bergaya kucing itu...

Lily berkata...

same la epul,
kte pn slalu konflik cmtu...

ape2 pn,focus pd asgmnt dato' tu ye,
2000 words tu,
ntah nk mengarut psl ape...haha~

Saimal berkata...

yg merepek ni xbuang mase ea..hihi

Lina Chan berkata...

epol~ standard la tu as student.. kena pandai bahagikan masa.. flow with the time.. jgn kita yg terkejar2 masa itu.. sbb nnt kita akan terasa sakitnya..

mcm yg sy alami skrg la.. terikat dgn due date buat kita rasa tension dan cepat letih..

kesimpulannya, dun waste ur time dlm benda2 yg tidak bermoral.. hehe~

(gud luck in watever u do)

sy penah jadi student gak, jd sy tau apa yg ko rasa..

but still kena keep on blogging sbb itu salah satu cara melepaskan tension.. ye tak?

helena's berkata...

sy setuju ngan lina chan..bile jd student bukan bz as a student je,,kte tetap de schedule lain kan..so pandai2 bahagikan mase,,takmo tensen2 ea,,sy yg tensen neh!haha

epol berkata...

AyanaAsham
~kucen yang dikipnap..hehe

Lily
~yeye..kerja dato' sudah beres..tgu nak anta je..hehe

Saimal
~ye aku mmg suke merepek..hehe

Sis Lina Chan
~'kesimpulannya, dun waste ur time dlm benda2 yg tidak bermoral.. hehe~'..hehe sgt menyokong..nway thanx nasihat anda..ngee~

cik helena
~macey2..nway takde la tension sgt pon..kekadang tu rasa cam masa yg ada tu tak guna dengan sebaiknhye..nway,berbloging leh release tension gak pe..hehe

zatiha nani ishak berkata...

epul...sadis sungguh...lumrah alam la tue...yang penting,as student kita pandai2 manage keje..dahulukan mne yg patut dlu..ape2 pun...ENJOY STUDENT'S LIFE!!!!!(^_^)

bee berkata...

kucing tu steady jew???huhuhu...tuan die plak huru hara...