bye2 kepada awek itu


"Aku sayang gile kat awek aku tu...tak kesah la dia nak curang ke hape kat aku janji aku sayang dia"...
-ehsan dari kata2 JOHN (bukan nama sebenar), seorang kawan aku time men kejar2 dan nyurok2 tym sekolah dolu2...

pernah tak ada antara kawan2 korang mengalami masalah sindrom 'sayang' menggila dekat awek macam nie??(walaupon hakikatnya pompuan tu sangat lah hapraknya)...jangan ingat org pompuan je ade sindrom camnie,org lelaki pon ada jugak (cuma bilangannye tak sebanyak pompuan..hehehe..)..

bagi aku lah kan, tak salah untuk mencintai seseorang tu tapi janganlah sampai terlalu obses dan perlu lah ada had2 kesabaran sebelom orang yang kita sayang tu memperkotak katikkan kita..kali nie aku nak kongsi pendapat 4 jenis awek yang memang patot korang lupakan :


1. Playgirl

-yang nie memang jenis pompuan yang 'wajib' korang tinggalkan..tanyalah sesape pon lelaki mana yang tak nak awek yang setia..semua nak awek yang dia suka setia dengan dia..awek jenis camnie memang bahasa dia indah2 je dan suka memutar belit fakta..alasannye utk main kayu tiga="ala..lelaki pon leh men kayu tiga..takkkan aku pon tak leh"..kalo korang terasa perubahan sikap awek camnie..cuba la berhati dan selidik betol2 awek korang nie leh dipercayai ke tidak..takot2 korang je makan ati sok2..

2. Emosi kurang stabil

-memang dah dijadikan seorang wanita tu bersifat lebih emosi berbanding lelaki..cuma sejauh mana dia berjaya mengawal emosi tu yang membuatkan wanita tu berbeza..dalam konteks 'awek yang perlu ditinggalkkan nie', kalo lah awek tu sangat kuat cemburu dan suka mengontrol korang jangan teragak2 la nasihatkan dia supaya igt2 le diri diorang tu sebelom korang angkat kaki..kalo merajuk melampau disebabkan hal kecik (lambat reply sms,tak call disebabkan korang busy..**dan ada gak merajuk pakwe lambat reply sms sebab pakwe pergi jamban..apedaa pompuan ) menampakkan awek korang nie masih belom betol2 memahami korang..ape2pon kalo korang leh tahan sabar tu terpulang lah..bagi aku,awek yang tak pandai mengawal emosi yang melampau nie akan menyusahkan perhubungan untuk jangka masa panjang..percayalah..


3. Pisau Cukur

-bukan gillette ataupon pisau cukur cap nordin ye..kalolah awek korang nie kerja nak mengikis je duit korang sampai dia lansung tak keluarkan sesen pon duit kalo korang keluar makan sama2 ke @ shoping same2 memang dia suka mengambil kesempatan dengan kasih sayang korang..bukannye lelaki tu mengharapkan awek nya belanja @ keluarkan duit utk diri nya..tapi kalo dah awek tu wat dono jek dan takde lansung menunjukkan reaksi nak berkongsi belanja @ keluarkan duit utk sama2 memang tak lama la tu..sendiri mau igtlah bro...


4. Tak Serasi

- apa yang korang suka yang tu gak awek korang tak suka..benda2 yang korang rasa menarik@suka yang tu gak awek korang kutuk2 (dengan situasi awek korang dah tau apa yang korang suka dan tak suka)..dalam seminggu leh kira brapa banyak korang bergaduh disebabkan hal yang remeh..tapi tak lama pastu ok balik..dan gaduh lagi...dan seterusnya...aii korang tak penat ke layan awek camni?memang la tak semua awek tu dapat terima apa yang kita suka dan apa yang kita tak suka..tetapi kalo awek korang sygkan hubungan korang pasti dia pon akan cuba menerima dan cuba untuk suka apa yang korang suka..kalo dah sampai tahap selalu bergaduh tu korang faham2 lah..awek korang memang tak serasi ngan korang...


apa2pon, ciri2 nie leh gak diterbalikkan untuk situasi lelaki gak (lelaki juga boleh jadi seperti ciri2 di atas)..kalo ada sapa2 yang termakan cili cuba lah muhasabah diri kalo nakkan perhubungan jangka masa panjang..

**kenal hati budi sebelom nak declare korang nie bercinta...aku lak??dah kenal hati budi dah..tgu masa je nak ke jinjang pelamin (berangan jap) ..ngeee~~ :D

15 comments:

Sarah Syahira Shahruddin berkata...

sesenang itukah. perempuan pisau cukur, player, patotlah ditinggalkan. kalo gadoh selalu kire x serasi ke cik epol? sumtymes pempuan rasa ngan gado leh eratkan lg kaseh syg tu =) ye lah. ade adegan pujuk memujuk. tapi yep. laki xkan paham. tapi depends lah. kalo rase syg sgt kena ade give n take. kdg2 kite rase dah terlebih memberi xpenah menerima. tapi rupenye kat sebelah lagi pon rase cam tu. die je yg banyak korban semua2.. susah gakkan..


tapi cik epol. mcm mane plak ngan lelaki yg susah betol kite nk paham hati die. mcm rahsia sgt. sumtyme pempuan nak rasa ape laki tuh rase. tapi bile tanye semua ok. semua xkisah. bile gado. semua jadik hal pulak. laki cam ni camne ye cik epol?

then ade satu lg sy musykil lah. kalo pempua buat salah. dia akan mintak maaf. n akan lupakan semua. bila laki buat salah. mintak maaf. pempuan tu pon akan lupakan semua. tapi bila situasi dh tegang sgt. lelaki pon akan ungkit benda yg pempuan tu buat salah n list lah semua. so cik epol. lelaki pon beremosi. x stabil jugak bile dtg hangin. n rupenye die pon pendam gak dlm hati.

p/s: owh. sy terlebih emosi. maaf.

fana berkata...

hmmm...
ntahlaa..
pilihla dgn bijak...
kang silap pilih, merana jiwa pulak..
Enchik epol ni mmg pandai dok ngomen pasal pompuan ehhh....
Haiissshhhhh...;p

helena's berkata...

ok cik hel nak berhujah sikit ye,,hehe camane pulak kalo lelaki yg macam tu??jgn igt takde ye,,dulu sy igt laki ni tak terlalu komplikated cam pompuan..bg sy la lelaki ni selalunye tak mengambil berat atas hal yg remeh temeh,cam lambat balas sms ke..@kecik punye hal la kan..yela pompuan kan kompleks sikit,dalam banyak perkara..act bg sy perempuan lebih teliti...intro je baru tu..hee ok dari ape yg sy bace entry ni..sy bg contoh terdekat,ex boy sy yg baru je putus hari tu(epol tau kan)antara 4kategori tu,cume nombor 1 je dia tak..oppositekan dia bukan playboy...tp yg 3-3 tu betul..betul sgt..terus terang sy bosan dan sakit jiwa bile keadaan tu berlaku..contoh lambat balas sms,dia akan MELENTING mcm kesalahan tu besar sgt!!padahal maxis yg problem,mcmtu jugak kalo lambat sikit je jwb call..dia punye menuduh tu,,takyah ckpla bole sakit jiwa dengar...TP sebab syg n malas nak bercinta dah sy terime je semua tu..tp sepanjang tu sy banyak kene hujah ngan kawan n paling ptg dengan mak sy jugak,so bile dia mintak putus kali ke 3 sy tak toleh dah..sy tekad..sy taknak terime dia andai dia pujuk balik..n now sy rase lega...tp ape yg sy nak ckp kat sini..lelaki juga ade yg berperangai macam tu..act kte ni balance je sy rase..macam dah panjang gile pulak ye..tp entry ni buat sy terpk ape yg ex sy penah buat pada sy..(marah2 tuduh2 sume tu la..dan sy jdk marah gile!)sory ea epol teremosi pulek,,hehe ini cume pandangan je,anyway gud entry!

epol berkata...

cik sarah

~(tanpa memikirkan pihak mana2 dan tidak menyentuh sensitiviti sesiape)...bab bergadoh nie..pada pandangan sayalah..bergadoh itu bagos (ala2 gadoh2 manje)..tapi kalo dah 'terlalu' kerap (sampai leh kata dalam seminggu asyik gado aje) there's sumtin wrong with the relationship..ye betol perlukan give & take situation..tetapi perlu igt,insan bernama lelaki nie kurang sabar..walaupon untuk hal yang remeh pon perlu nak digadohkan @ apa2 aje lah leh lelaki akan cepat fed up..

utk soalan ke 2..untuk memahami lelaki adalah dengan menjadi 'kawan yang baik' dengan lelaki tu..lelaki takkan berahsia kpd aweknye sekiranya aweknya itu pendengar yang baik dan serasi + sekepala dengannya..

tentang beremosi tu,tak semua lelaki same..rambut sama itam hati lain2kan..secara majornye lelaki nie sgt senang dan lebih simple..bagi yang beremosi tu mungkin dia punya tahap kesabaran dan ke'fed up'an nye dah tak dapat di bendung..

** tu pendapat saye je..org len saye tatau..:)

fana

~hehe..tu pasal kene pilih betol2...kang tersalah pilih susah pulak jadinye...hehe

bukan suka komen org pompuan tapi nie antara salah satu benda yang pompuan patot tau apa yang lelaki fikirkan dan mahukan..

**sekadar berkongsi idea,tak salahkan cik fana..ngee~ :p


helena

~komen yang menarik..hehe dah mention dah kat akhir entri nie "apa2pon, ciri2 nie leh diterbalikkan untuk situasi lelaki gak"

cuma dalam entri nie nak tujukan buat lelaki2 yang buta cinta..pasal cite cik helena dlu tu pon cik helena dah rasakan camne ciri2 org macam nie tak leh dibuat 'kekasih'..nway, situasi nak tinggalkan org camnie nie kenalah selaras dengan kita selalu nasihat & tegur dulu..kalo dah tak mkn saman baru lah jalan..kan kan kan :D

Invisible^third^eye berkata...

En epol, saya ada buat entry version perempuan pulak. sudi2 lah singgah! :)

Tanpa Nama berkata...

oooo...dr.luv r neh....hahahaha.
cam ustat aku ckp, pompuan yg baik utk laki yg baik.pompuan yg jht utk lelaki yg jht.
kalo dpt gf yg jht,cube cermin2kan dri dlu k.
camtu gak utk pompuan.
kalo dpt bf yg player,cube pkirkan dah brape rmai ati lelaki yg dah kita hncurkan dulu....


p/s:xde kne mengena dgn yg idup maupon yg blom idup.....ni cme nk mnyibuk je =p
WHAT U DID.....U GET BACK~

-nabila dlimau nipis nasik aym basi :P

epol berkata...

invisible^third^eye

~entri yang menarik..dah baca dah..seronok baca entri anda daripada pandangan seorang perempuan lak tentang pakwe yang patut ditinggalkan..hehe apa pon tepok dada tanya seleralah..tym bercinta kentut pon bau wangi..ngee~

cik nabila d'limau nipis nasi ayam basi

~haha..actually memang setuju sgt la..'perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik'..buat la macammana pon kalo diri sendri pon haprak yang tu jugak lah balasannya..
tapi kita sebagai manusia kena lah berusaha untuk menjadi lebih baik kan..tak salah untuk memilih...jadi untuk mencari yang pasangan yang baik perlulah cerminkan btg idong sendri dlu..nway, thanx untuk komen bernas anda :D

fana berkata...

Heheheeheh....iyer cik epol...
x salah....;p

Tanpa Nama berkata...

haha..aku plak, pakwe yg lbih2 emo..
pdhal tyme gado2 aku wat dunno je..
mls nak lyn dowh..baik of hp n hiburkan ati sndirik..nge33..

aku xsuka laki emo..xseswaii =p

eD berkata...

Komen untuk no 4.

Camne tak gaduh kalau awek sokong Chelsea pakwe sokong Man Utd. Mau nya tak gaduh tiap-tiap minggu. Haha.

*Tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.

ayu nadyera berkata...

Ahaaaaaaaa...
Stuju ngn kata2 tu sume..
Actually ape yg seorg lelaki nk pd kekasihnye adlh same je mcm seorg pmpn nk pd kekasihnye..mcm setia tuh..
n of cos pmpn pn xnk kekasihnye playboy,kan2???....kalo pmpn tu playboy..woooo..baek tggl je lah kn bgtu jgk kalo lelaki yg playboy!!..kte kne gak cermin dri kte dlu sblm judge org laen..maybe kalo kte dpt org yg salah,ade gak salah kte sblm ni...wallahualam
Tapi.......
walau ape skali pn..biar lah kekasih hati tuh sedap di hati,,bkn hnye sdap di mata..kalo hnye sdap di mata tp kte slalu je mkn hati..xde faedah gak kn..
{aishhhh..terlbh ngarut plak}..haha


btw,,
wat a gud post..:)*

aku hanya orang kecik, dari sel yang paling kecik dalam badan lelaki... berkata...

salam ziarah dari cerita mungkar

epol berkata...

tanpa nama
~ye ye..susah kalo lelaki itu emo..

farid
~aii mau tak gado..tapi man u tetap juara..hahaha

ayu nadyera
~mekasey2..nway mmg betol..kesetian (dari 2-2 pihak)itu juga penting

aku hanya orang kecik
~salam..ye ye dah tgk blog cerita mungkar anda..menarik2 (utk peringatan bersama..hehe) :)

Lina Chan berkata...

simple komen from me~

jenis lelaki yg patut perempuan tinggalkan..

1. playboy..

2. ego tak tentu pasal / ego tinggi melangit sgt..

3. kedekut..

4. terover shadow..

:)

aH Lian~ berkata...

ouh, kalo pakwe cik ian begitu,
sure cik ian gantung dia kat tiang letrik menara pencawang Bukit Batu!
.
.
.
ekekeke