fikir dulu sebelum bercakap




Bukan senang bila kita nak bercakap,nak mengeluarkan sesuatu fakta dan nak bagi hujah...silap2 orang lain boleh gelakkan kita dengan kenyataan yang kita bagi..pernah gak jumpa orang2 yang macam nie..nak bercakap sesuatu tu ikot sedap rasa je dan sendiri pon tak tau yang apa yang dia cakap tu sebenarnya salah (secara tak lansung orang lain akan pandang jengkel dan membagi title 'bodoh' free2 aje)...susah2 nyer hidop..**dush

kekadang tu sedar tak sedar kita sendiri ponturut sama terlepas cakap @ tercakap benda2 (even aku sendiri pon rasa pernah gak jadi macam nie)..adatlah, manusia mana yang perfect...wangi2 pon mesti ada busuknya kan..tapi janganlah kita menampakkan kecetekan akal kita kalo tak yakin dengan kata2 yang kita nak sampaikan...yang malu sapa??kita dan keluarga2 kita gak..


aku terbaca satu artikel tentang artis malaysia dalam OH!ARTIS 'Bila Artis2 Sengal Berkata2'..aku pon tak tau sejauh mana kebenaran dan kesahihan quote2 artis nie tapi aku perasan ada antara mereka nie memang pernah keluarkan kenyataan camtu kat dalam majalah@suratkhabar@tv (especially melodi)..hahaha lawak gak diorang nie :


Calon pertama: CHEF WAN
“Tolonglah! ia sebuah kelab tarian dan sudah tentu niat saya pergi ke
sana untuk menari. Bagi saya itu tidak salah kerana niat saya untuk
berhibur sambil bersenam. Bukankah menari satu daripada riadah
seperti aerobik?”


Calon kedua: MISHA OMAR
“Misha rasa gembira menyambut kemerdekaan negara kali ini kerana kali
ini, dapat berduet ngan abang jamal”.


Calon ketiga: SYANIE
“Syanie…apakah niat anda apabila anda berjaya mengurangkan berat badan”…
Jawapan dari Syanie..”Niat saya yg pertama..ingin memakai bikini di tepi pantai…..”


Calon keempat: AHLI KUMPULAN X FACTOR (tak tau sapa)
“Saya gembira menyambut hari kemerdekaan kita bila negara kita
berjaya mencapai kemerdekaan pada tanggal 31 Ogos, 1956,” jawab salah
seorang ahli kump X-Factor apabila ditemubual dalam satu rancangan
khas mengenai kemerdekaan tahun lalu dalam siri “Bersama Norman” yang
disiarkan di TV1.


Calon kelima: FIZA
“Fiza pakai seksi sebab bersyukur dengan penberian tuhan”


Calon ke enam: anita sarawak
“Petua kecantikan saya baca selawat setiap kali basuh muka”


Calon ke tujuh: IFA RAZIAH
“Tak ade lah.. amik air sembayang je” - menjawap soalan kenapa muka nampak berseri-seri


Calon ke lapan: JESLINA
saya pakai baju seksi2 kerana malaysia ni panas…hehehehe!


Calon ke sembilan: ARTIS2 BARU
“saya masuk dunia seni bukan carik glamor”


Calon ke sepuluh: INA NAIM
“saya buat buku ni untuk menjelaskan segala fitnah yang melanda saya”
“cinta ptama bang…susah nak lupa”…. dan “Jaga mak, jaga mak, jaga mak…..”

-kredit untuk Oh!Artis-


Fikirlah dulu sebelum kita nak bercakap dan keluarkan kenyataan..biarlah apa yang kita nak sampaikan tu berdasarkan fakta,berasas dan bukan membodohkan diri...apa2 pon masing2 punya pandangan sendiri kan?..korang camne plak?? hehe


8 comments:

Lina Chan berkata...

haha~ ina naim tu tak ble blah..
mesti kalu ingat balik, dia tertunduk malu..

:)

(bukan nak kutuk dia, dia dah bahagia dah pun ngan laki dia)

Invisible^third^eye berkata...

biasa la artis malaysia nih... kontroversi ajer lebih..

eh epol, yg bab wajah berseri2 sbb amik air sembahyang ngan selawat tu mmg kelakar lak kan? orang alim ulamak pon tak keluar statement mcm tu..

Lina Chan, saya bersetuju ngan pandangan anda! susah jadi artis ni baik jadi orang biasa2 saja tapi bahagia! :p

fana berkata...

saye sgt sokongggg....~
pk dulu b4 nak ckp or buat sumthing..
Terlajak kete blh reverse,
terlajak cakap??!!!
Haa, enchik epol sambung la pantun dua kerat tuh...kehkehkeh

helena's berkata...

selalu adik sy ckp..kalo nak ckp berfikir dulu..sebenanye bukan kte tak berfikir buat kte salah make decision tp ape yg kte ckp [pon da tunggang terbalik..paham tak ckp sy ni??it just bukan tersalah ckp je bile kte tak berfikir sebelum ckp..its more than dat,.kire de 2 meaning la..sy pon da tak paham ne nak ckp camane...haha paham2 je la..hikss

Tanpa Nama berkata...

kat cni aku bukannya nak sokong pe yg artis2 tu ckp.jz sje gatai nak ckp=p

"biasa la artis malaysia nih... kontroversi ajer lebih.."

kekadang aku rse ble org ckp artis mlaysia kontroversi lebat,cam xkene r.ksalahan2 yg artis buat tu akan jd kontroversi pas media dah heboh2kan.kalo media xheboh2kan,bnde 2 xkan jd kontroversi kot.

adakah smua artis dmlaysia ni perlu jd baik sgt2,alim sgt2 sblm jd arts anda?tugas mereka adlh utk mghiburkan kte.bukan utk jd role model kte.kalo nak anggap artis tu role model,tu pandai2 pkir sdri r mne baik mne buruk.

cube anda bygknn....
kalo la cik kiah n cik bedah sblh umh anda tu reporter majalah@paper yg faymes,n ari2 dye asik cte psl jirannye yg asik wat party liar,asik gado2 n cerai berai,bwk msuk psgn bkn muhrim ari2 n slh ckp mlaysia merdeka taun 1956,xkan korg nak ckp "eeeii..jiran cik kiah tu kontroversi je lebih".

(aku pon dah xtau pe aku mngarut ni.)

tp pe aku nak ckp,kte manusia biasa.artis pon manusia biasa.
artis2 pkai sexy2,bukan artis pon de smpai sparuh bogel.
artis2 asik clubbing,bukan artis pon lg rmai yg clubbing.
artis2 asik kena tgkap basah,bukan artis lg rmai kena tgkp bsh.
siti xreti speeking,aku lg le....xreti speeking.
so,sblm ckp,kite pkir2 dlu k.
jgn asik cri slh org len.tp slh sniri yg bkoyan2,kte xnmpk.

-nabila yg bsuara saleem tp ske nyanyi lagu siti-

epol berkata...

sis lina chan
~cerita lama..dia pon da ada life dia kan..smoga berbahagia..hehe


invisible^third^eye
~skang peminat @ orang malaysia bukannya bodoh..kalo muka dah jd plastik pon tak kuar statement pon orang dah tau..yang penting tu masalah dia


fana
~ 'terlajak kete boleh reverse'...
terlajak kata 'sendiri mau ingatlat'..hahaha (betol ke pantun aku nie..kui3) :p


nabila yg bersuara saleem
~lol..best la komen anda..hahaha..nway,tepuk dada tanya selera,jika anda seorang artis pon,korek idong depan orang pon leh jadi isu..nak wat camna..mmg kerja wartawan utk hebahkan..nak tak nak artis tu terpakse lah terima..sape sroh nak jadi artis..bek jadi cik kiah atau cik bedah..tak gitu cik nabila bersuara saleem? ngee~

Tanpa Nama berkata...

kalo sume tanak jd artis,ari2 r tgk upin ipin n spongebob je.lagu wonderpet lak mmg menang AJL r.huhuhu.
topik2 anda pon bes2 walopon kekdg agak mnduga ksabaran wanita...huhuhu

-nabila m naset-

epol berkata...

nabila m naset
~hehe..kalo jadi camtu pasni kite tgk le plak gosip upin n ipin je..hahaha

nway,entri2 nie bukan nak menghentam maupon mencabar kesabaran wanita..tak de bias pon..hehe saba tu separuh dari iman. :D