Dragon Ball Evolution : evolusi wak lu!!


Saje kasi tajuk entri nie kasar dan emo sket (ngeh hehe :p)..walopon aku pernah komen tentang preview DragonBall Evolution nie dalam entri lepas & mengomen kat AlamfanaCinta tentang DBE nie..akhirnya,aku tertengok juga citer nie di TGV Mines smalam (terima kasih kepada Seng & kengkawan sebab sudi 'menjemput' kitorang tengok wayang..ngeee~ :p)...aku nak review sket pasal DBE nie..(jika korang bukan peminat setia DragonBall & tanak spoiler sila abaikan entri nie..)hehe :p..


DBE nie mengisahkan Goku (Justin Chatwin) seorang pemuda yang berumur 18tahun yang belajar kungfu dengan datuknya Son Gohan (Randall Duk Kim)..dengan kebangkitan semula Raja Piccolo (james Marsters) dan kematian Son Gohan..Goku bertekad untuk membalas dendam..dalam pencarian Dragon Ball dia berjumpa dengan Master Roshii (Chow Yun Fatt),Bulma (Emmy Rossum) dan lain2 untuk mencari Dragon Ball (sambil nak membalas dendam kepada Piccolo)..


Kepada die-hard-fan DragonBall (yang pernah menonton anime DB di tv2 dolu2 @ pengumpul setia Manga DB dari volume 1 sampai 42) aku sarankan korang simpan ajelah duit korang daripada korang menonton filem nie..tersangat2lah tidak berbaloi untuk rm11 anda dikeluarkan demi citer nie..



Kenapa peminat2 setia manga & anime Dragon Ball tak perlu membuang duit demi nak tgk citer nie:


1. Jalan cerita memang lari teros dari cerita asal dalam manga..yang asal hanya nama watak aje..rasanya pengarah nie memang wat citer syok sendiri aje & tak pernah baca manga dia kot..hahaha (kononnye evolution le tu..wekk :p)

2. Korang tengok citer nie akan rasa korang tengok ala2 citer kungfu Jackie Chan + magic2 Harry Potter..kelakar la plak...macam main2 magic pon ade..adoyai (rasa nak hempuk kepala aje)

3. Plot cerita lemah..watak sampingan (Bulma & Yamu@Yamcha) tak membantu lansung...tetibe muncul dan teros join Goku cari DragonBall (walopon tujuan nak cari DragonBall tu tak kuat lansung nak tolong Goku)

4. Grafik n teknik CGI naik taraf 'sikit' aje dari Cicakman..tak menampakkan lansung produksi Hollywood..weh wat malu aje..gulung tikar la...

5. Shen Long @ Dewa Naga macam cicak yang nak kena goreng & jelmaan 'Gorila' Goku yang cam monyet cacat tak nampak segagah dan semegah dalam anime@manga..lol (gelak jap)



Ape2pon,citer nie diselamatkan oleh watak Chi Chi (Jamie Chung)..bukan sebab lakonannye, tapi sebab dia cun & seksi..ngeh hehehe (lap darah idong jap :p)




Penilaian aku tentang movie nie :

Image Hosted by ImageShack.us



9/10 balingan tomato busuk!!hahaha

14 comments:

Framestone berkata...

waduh dh g tengok rupenye

fana berkata...

hahahaha....
tambah2 time kt scene ala2 gunun berapi tuh...mmg nmpk sgtttt...
Haha...
hmmm...d boys yg gi tgk DBE smua cair hati jantung pisang kt si ChiChi tuhh ehhh....
nasib ade chichi kalau x agaknye lagi trok la DBE kne kutuk ngn enchik epol yer....

epol berkata...

bro framestone
~tengok atas sebab 'tiket free'..ngeh hehe :p

fana
~lol..tu la seb bek ada Chi Chi..haha sape yang tgk mesti tau punye..hahaha

^nan@online^ berkata...

*Ape2pon,citer nie diselamatkan oleh watak Chi Chi (Jamie Chung)..bukan sebab lakonannye, tapi sebab dia cun & seksi..ngeh hehehe (lap darah idong jap :p*

wa sokong 200persen hehe...
cayalah chichi...;)

epol berkata...

^nan@online^
~yeah..pasni kite bukak fans untuk chichi jom..lol :D

fana berkata...

ceitt....
dan2 nk bukak fan club eh...

eD berkata...

Itu cerita yang fail.

Tahniah sebab telah berjaya membuang masa anda menonton movie yang sia-sia.

helena's berkata...

cik hel tak tgk g..tp minat dragon ball..sebenanye dragon ball ade 7 biji semuanya..kekeke

Saimal berkata...

ye ke xbesh??haku nak g tgk gak..xkesah la ko kate xbest pom.. =p

epol berkata...

farid
~aku pergi pon atas sebab tiket free..buang masa pon aku pedulik hape..lol

cik hel
~quote lawak tym kartun kat tv2 dolu2..ngeh hehe

saimal
~tgk aje..takde sape nak halang anda :p

Invisible^third^eye berkata...

ala biasa laa orang puteh nih buat macam cerita dia sendiri jer...dah tengok citer ni hari sabtu..amat mengecewakan...betul la epol, pengarah tu syok sendiri.... perasan tak? orang puteh sekarang dah takde idea buat movie. kalau buat movie adaption dari buku (harry potter, narnia), or dari komik (watchmen..) lepas tu sekarang ni cerita kungfu tapi hero mat saleh...(dieorg memang suka menjajah kot) dulu menjajah negara orang, sekarang nk menjajah filem org pulak. (emo sebab citer dragonball tak best (buang duit jer) huhuhuhu...

mYshah berkata...

argh!! aku pon peminat dragon ball gak. xtgk lagi.. aish... bile la dapat tgk nih..,hurm...
tp klo camtu la cite die, seryesly aku sgt stuju ngan reasons ko tuh... argh,,, menghina karya agung akira toriyama jer! argh!!!

err.. bukan dragon ball smpai episode 43 ke? hurm... igtan aku da truk.... :(

epol berkata...

invisible^third^eye
~bese le..hollywood dah takde idea..akhirnye jadi cite SS (syok sendrik)

mYshah
~terpulang le anda nak tgk ke tk..kot2 da tgk jgn nyesal jek..ngeh hehe..n satu lagi,manga DB mmg sampai vol.42 jek..hehe

Amzar berkata...

tengok tak ajak...CHI CHI??..tunjuk muka skit....tapi mujur aku tak tengok....member aku pun kata tak best...saper die hard fan baik tak yah tengok...nanti takut dalam wayang histeria lak.....hahahahaha