Ibu monyet lebih 'manusia' daripada mereka



-klik untuk paparan lebih jelas-



apa perasaan korang bile baca surat nie?sedih?simpati?sebak?marah?macam2 kan?..tapi tu lah manusia..walopon kejadian nie da lama berlaku tapi bagi aku benda camnie mmg membuatkan akus edih dengan orang kita..mungkin 'ibu' kepada bayi nie dah betol2 insaf dan takde sape yang boleh dia harapkan..samaada dia ada sebab2 tersendiri tu sume urusan dia dengan Allah..

kalo nak bincang isu buang bayi nie dah cam lapuk da...kat mana2 pon ade je kes2 camnie...dalam brite pon dalam sebulan mesti ada koman2 10 kes masalah nie..nak salahkan sape skang ek?masing2 tuding jari..kalo kita sendiri ada kesedaran takkan ada masalah2 camnie berlaku..sedangkan binatang pon sayangkan anaknye nie kan pulak manusia..pandai 'buat' tapi tak pandai 'bertanggungjawab'..tu le penangan nafsu & syaitan..simpang malaikat 44..

cube kite tgk plak camne pengorbanan mak monyet kat bwh nie nak selamatkan anaknya dari di makan anjing..:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


betapa susahnya seekor ibu monyet nie untuk selamatkan anaknya..manusia camne plak?kebanyakan masalah buang anak nie hasil daripada zina...dah pandai beranak akhirnya baby2 yang tak berdosa nie gak yang jadi mangsa..sedih dengan manusia jenis camnie..


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



Allah SWT berfirman:

“Dan orang-orang yang berkata (berdoa): “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertaqwa”. Mereka itulah orang yang dibalasi dengan martabat yang tinggi (dalam syurga) kerana kesabaran mereka dan mereka disambut dengan penghormatan dan ucapan selamat di dalamnya…” (al-Furqon, 25: 74-75)


anak-anak tu adalah anugerah....mereka yang tak menghargai adalah mereka yang rugi..

**saling ingat mengingati..bukan untuk aku sahaja..malah untuk korang jugak saling ingat mengingati..Nauzubillah min zalik


18 comments:

cIk JanNah berkata...

nie la manusia yg taw sedap jer.
hampeh~!

Ejat_Aramaiti89 berkata...

mak aih...
mcam mau nanges jak aku tgk pic baby yang terapung kat air tuh...
isk isk isk isk isk

ijechan berkata...

astagfirullahal'azim...

boleh ibu baby tu tulis surat gitu..

Ajwin Ajeera berkata...

ya Allah..
kesiannya baby tu...
klu tanak,baik bg kat aku je.
bodo punye org.

(¯`·._.·*~yana~*·._.·´¯)' berkata...

Ya Allah, sungguh kejam..astghfirulah..

yIpPie fAraH berkata...

aku x sgup tgk gmbr2 baby tu..
manusia makin x bertamadun!

epol berkata...

cik Jannah
~ye..abis madu sepah dibuang..name pon sedap..huhu

ejat
~byk lagi gambar sadis..rasa sian nak tunjuk..sob3

ijechan
~huhu..mungkin otak dia singkat time nak buang..huhu

ajwin ajeera
~mereka buta...sok2 da tak leh branak padan muke..huhu

(¯`·._.·*~yana~*·._.·´¯)'
~bukan sgt kejam..tapi teramat kejam

farah
~nie le manusia akhir zaman..

Saimal berkata...

mane ko taw tu ibu beruk..ntah2 tu bapak die sbb grg smcm je..haha

epol berkata...

saimal
~nak tau kne check dlu la bwh ekor dia..hehe..same je..yang penting dia syg anak dia..

Ida Athanazir berkata...

very catchy blog name

Framestone berkata...

nie kes wat anak tp xnk jage la nie ek

p/s- xthn bace surat tue..tulis cam org berilmu je

Saimal berkata...

hoho..beruk pun ko nak skodeng..xnak aku =p

epol berkata...

Ida Athanazir
~thanx :)

framestone
~tu le..ntah2 dak2 U agaknye..huhu sdey

saimal
~err..sape lak kata nak skodeng??

helena's berkata...

jahatlaaaaaa..
bertambah2 la dosa dea,,kejam!!

nida pokwi berkata...

nice entri..
teori darwin, manusia asal drpd monyet..tpi even sifat kasih syg monyet pun, msh ada manusia yg xde..(bertmbh xbetul la teori darwin yg mmg slh tu)

epol berkata...

cik hel
~bukan jahat je..tapi kijam tahap nak kena rejam

nida
~darwin tu syok sendiri nak jadi monyet agaknye..tu le pandangan orang yang takde pegangan agama

Lina Chan berkata...

oo, sungguh tak suka tgk gamba mcm ni.. rasa nak nanes la..
kejamnya meka2 ini..

Sarah Syahira Shahruddin berkata...

speechless