hatiku bukan hati ayam


Kalo hati orang boleh dipujuk..boleh di jaga..tapi camne lak dengan hati sendiri?perluke??

Kekadang aku rasa aku banyak menipu diri sendiri..dengan maksud tak menjadi diri sendiri..hidup dalam berpura2 walaopon hakikatnya apa yang aku buat bukannya dari tulus hati ikhlas diri aku sendiri..aii tak paham aku dengan diri aku nie..

situasi 1
~aku tahu aku tak suka nak buat benda tu..tapi aku terpaksa 'berpura2' suka sebab nak jaga hati orang dan tanak timbul masalah.

situasi 2
~aku mmg tak puas hati dengan seseorang dan memang jenis aku cakap direct je yang aku tak suka..tapi dalam masa yang sama aku akan rasa bersalah bila aku takot kata2 aku tu mengguris hatinya..

situasi 3
~aku sanggup tersenyum 'plastik' (walopon sebenarnya aku rasa nak menerajang) bila aku kena guarauan bodoh@teguran/kritikan membunuh yang takleh diterima..


agak2 korang pon ada prasaan yang sama tak cam aku?walopon bunyinya agak agak bodoh tapi aku cuba untuk jadi lebih jujur pada diri aku dan tak nak lagi berpura2..tak suka cakap je tak suka..

10 comments:

SarahSyahira berkata...

sumtyme kite perlu menipu untuk jage hati org walopon in d same tyme hari sendiri tak terjage. itu yg kite panggil LIFE=kehidupan.

sekian :-)

Indera berkata...

sometimes kita kena jadik hipokrit demi nak menjaga hati n perasaan org lain.huhuhu..

SarahSyahira berkata...

* hati

epol berkata...

sarah syahira
~susah nak cakap..camne kalo kita nak jujur ngan orang kalo tak jujur ngan diri..ye jaga hati tu penting tapi perlu bertempat gak kan??


indera
~tu le...masalahnye dah bosan untuk menjadi hipokrit..hehe :p

helena's berkata...

saya selalu macam tu..selalu menjage hati org sampai hati kite terbiar..simpan apa yg kita rasa..

sebenanye bende tu perlu,tp kite juga kene ada sifat pentingkan diri..tgk situasi..kalo jaga hati org sampai kite sakit..tak berbaloi juga kan?

tp till now pun saya masih takleh nak berubah,,org kata hati lembut.walaupun takla lembut mana..hehe

cIk JanNah berkata...

kdg2 kite mmg mcm 2.
perlu bnda2 2 sbb nak jg ati owg laen.
pd kita x pe lah kita skit ati aslkan owg laen sng ati. pdhal memakan dr..nie la karma kehidupan..

Lina Chan berkata...

epol, mcm sy td.. ada la sorg laki ni kat opis sy.. dia slalu gak tolong sy.. baiki internet connection, laptop..

then td dia ajak kuar mkn sama.. directly sy ckp taknak.. cian la kat dia..

at last, sy tukar plan.. kuar la ngan dia gak sbb taknak dia sedih..

:) kwn je kan, apa salahnya.. ye tak?

epol berkata...

cik hel
~same la kite..hehe cuma kekadang tu dah bosan nak jadi hipokrasi nie

cik jannah
~sgt setuju (angguk2)

sis lina chan
~heheh..bagus la ek jadi camtu..actually mmg tak salah pon nak berkawan..berkawan biar seribu kan ;)

SarahSyahira berkata...

hehehe.

it's true. tapi itulah. Hidup tetap hidup :-)

Actly depend on d person. Jika kejujuran lebih penting dari menjaga perasaan orang lain. terpulang la. Maka berlaku jujur.


Pilihan di tangan kamu sahabat :-)

eD berkata...

Sape suruh tipu?

Nak sound, sound je aa direct. Dia nak marah? Who cares kalau benda betul.