org noob selalu rugi


perkataan untuk hari ini, NOOB!!?

kepada mereka2 yang kurang biasa dengan perkataan nie,noob merujuk kepada ~newbie alias orang baru..tapi bagi gamers especially perkataan noob nie agak kijam dan sangat dipandang rendah oleh mereka2 yang pro..bagi yang pernah kena panggil noob tu..jangan la malu sgt..hidup kena perlu pengalaman kan?? (ayat sedap ati)

sebagai pengguna lama xp dan vista..kedatangan Windows Se7en mmg agak dialu2kan jugak..so aku pon dengan bangganye nak cuba sesuatu yang baru ~install windows Se7en untuk laptop aku..



aku yang mmg agak noob dalam proses nak install software2 yang aku tak bese nie..so berasaskan bantuan sms kwn2 aku pon dengan selamba badaknye cuba jaya sendiri nak install windows baru nie..(dalam ati dah berkobar2 da..memang trase kejayaan nye)








.............................................................................................................................










ARGHHH!!!!!
(pinjam ekspresi muka akak nie jap)





(sambil mata terbeliak) aku yang noob dah tertekan format untuk kesuluruhan driver..yeahh..KESELURUHAN..omg!! baru aku teringat yang aku tak backup lansung dalam driver D alias semua file2 kerja2,lagu2,gambar2 aku kat dalam tu...dan aku yang noob ini dah mati akal dan akhirnya berjaya membackup balik 1/4 files yang hilang dengan sofware Seagate Recovery (thanx Mr. Amar)


mmg nampak aku tersangat noobkan??..tapi ape leh wat..benda dah jadi..so ape yang aku leh kongsi ngan korang :

1. malu bertanye sesat jalan - yang nie aku dah wat,aku yang noob dah try mintak bantuan kawan2 cara2 nak menginstall & format..ape yang silapnye,kecuaian!!

2. beringat sebelum kena - yang nie mmg aku stuju...mmg aku tak sangka lansung akan terformat semua driver dalam laptop aku sampai hangus licin segala data2 & files2 lama..so kalo nak format@install ape2 yang leh mengubah system pc@laptop korang backup la dlu dalam external harddisc..jgn sebab syg nak delete movies dalam external abes segala tergadai..

3. biar pandai jangan memandai2 - kalo korang rasa korang tersangat lah noob...mintak tolonglah kepada yang pro..jangan memandai2 plak..


apepon,dari segi positifnye~ pengalaman itu mengajar..(huk3)


p/s: lama jugak baru nak dapat update blog..agaknye aku mmg noob dalam berblog jugak kot?

10 comments:

Framestone berkata...

he...23x ko bgtau bro.. mne otai xpernah wat silap he...23x

"we learn from mistake" kan he...23x pengalaman tue.. if 2-3x wat bnde yg same gak...mybe ade something wrong la tue

out of topic--> he....23x tergelak gak ko ek.... saje je wat ayat cam tue.. bg org faham

epol... bro ade wat contest... if ade mase join je la...

et berkata...

huhuhuu..sadis..abes sumer gambo awek cun dlm simpanan..eheh..^^

sile tabah yep..

FaizalSulaiman berkata...

warghh ya ka?harus berhati2 dan sgt setuju dgn frasa "malu bertanya sesat jalan"

ahaks!

DilOt berkata...

adei...tp nak wat mcm mane..dah tersilap...learn from mistake..

tp ruginye gambar awek hilangla..nngeee

helena's berkata...

agak kerugian di situ,,jadi cikhel ingin menegaskan sekali lagi bahawa experience is a gud teacher..hehe

epol berkata...

bro framestone
~mmg betol.."otai mane tak wat silap"..:p

cik et
~(gigit jari jap)..memang sadis :p

bro faizal
~tu le..kalo tak tanye memang confirm sesat kan? **dush3

cik dilot
~(aksi mengigit jari lagi) :p

cik hel
~setuju sgt..pasnie kene la beringat sokmo kan?

sAzUwI berkata...

aku tmpang sedieh..

aku paham orang hilang barang dlam laptop..hehe

Lina Chan berkata...

apsal la selalu format laptop..??

psst..!! ekceli how to pronounce NOOB..?? hehe..

Framestone berkata...

he..23x tp ade je otai yg xwat silap

sape lagi kalau bukan otai silap.... asik xwat silap menyilapkan pe yg die wat... meant = loser la tue

www.broframestone.com

epol berkata...

bro sazuwi
~mmg sedeyh..rugi giler

cik lina chan
~format laptop sebab nak tukar ke seven (actually tak pyh format pon takpe leh upgrade je dari vista..cume lama nak menunuggu)

NOOB = NUB (pronounce lbey kurang camtu la)

bro framestone
~ xwat silap yang menilapkan?? (pening jap) :p