sebab kenapa aku tak suka naik KTM KOMUTER



Walaupon aku sebagai pengguna motorsikal separa tegar (aku gak leh bawak kereta) tapi public transport jugak salah satu transport yang aku akan guna lagi2 bila di KL especially waktu hujung minggu...aku bukanlah mat rempit yang mampu menyelit & bersimpang siur dengan gembira kat belakang,sebelah dan di depan kereta/lori2 yang jauh lagi besar gedabak dari motor aku..so pilihan terbaik mestilah dengan public transport..

aku rasa ramai yang dah hangin giler babeng dengan servis & perkhidmatan KTM komuter yang semakin hari semakin kurengg....antara sebab yang mampu membuatkan aku hangin separa mencarut dengan KTM komuter :

1. Lambat ~ sememangnya antara faktor utama yang paling diakui ramai..bayangkan dengan kadar masa peralihan dari satu train ke satu train +-20minit tak termasuk dengan peluang utk lambat dalam +-10 - 15 minit..duh!

2. kerosakan teknikal ~ aku mmg cukup hangin kalo tgah2 dalam sardin tetibe takde aircond & tersangkut...pernah aku terkena bila train jammed di stesyen salak selatan..dah la berebut nak naik..rosak plak..campur dengan berpeluh bagai dalam train tu mau tak pengsan..sian kat warga tua n budak2 kecik kat dalam..lemas


selain servis yang hampeh..aku jugak tak suka dengan suasana dalam komuter nie (bukan salah komuter sepenuhnya jugak) :


3. bau ~ yang nie memang takleh elak la..lagi2 bila dah dalam train yang sardin..macam2 bau yang dapat..aku paling anti bila dah dalam sardin ade plak bau rambut busuk + berpeluh2 mat2 indon @ bangla..arghhhhh tensyen

4. bising ~ aku paling anti bila ada budak2 beringus yang jakun & macam tak pernah naik train...tgah orang sesak2 time tu la diorang nak bersenda gurau & gelak macam nak gila..nak je aku sekeh2 kepala sekor2..

5. penyeluk saku ~ yang nie aku tak pernah kena lagi..tapi kawan aku pernah kena cilok handphone dari poket..mmg cekap (kekaguman jugak) tapi kalo aku yang kena memang aku hempuk aje kepala si pencilok kalo dapat..

6. couple di awan biru ~ aku tau la korang bercinta bagai nak rak..tapi tak payah la nak wat drama swasta korea kat dalam train..time2 tu la nak peluk sakan & beramah mesra dalam train..tak kira la melayu ke cina ke india ke 2x5 aje...bikin malu aje la wei..dah takde adab sopan ke?


macam2 lagi la kalo nak senarai benda yang aku tak suka bila naik komuter nie..tapi nak wat camne...ini la malaysia..segan jugak aku bila pelancong2 asing geleng kepala tengok kerakusan orang Malaysia berebut2 nak naik komuter..tapi benda nie tak akan jadi kalo pihak KTM bagi servis dan perkhidmatan yang lancar dan bagus..sure takde kes2 'manusia sardin'..


**oii pak cik pak cik menteri!!tak reti2 lagi ke nak naik taraf perkhidmatan awam kat Malaysia nie?duit abis riban2 pon tapi takde hasil tak guna jugaaakkkk!!!!!




-mana tau la tau someday KTM komuter leh jadi camnie sebab lembab?? :p -

14 comments:

Nazz@Purple berkata...

Tu KTM..kao bas lak..try naik bas Metro KL..rapid kadang2 bleh tahan gi..tp Metro..malas ar nak ckp..

epol berkata...

kalo bas pon ape kurangnye gak kan?heherasanya pengguna tetap bas pon mat indon,bangla & myanmar je yang ramai :P

**pernah bau t*ik dalam bas..rupenye bau org myanmar..bluwekk

Framestone berkata...

he...23x epol lame bro xjejak blog kamu ek

he..23x bro klu naik bnde ala nie sure naik time bukan pick hour...

bau macam2.. klu bau awek ke best la gak cium...

klu berhimpit2 pun biar la berhimpit dgn awek...mane la tau terezeki kan he...23x

out of topic--> bukan peminat yuna... cuma nk awek cam yuna je he...23x

yuna ade gak lagu len.. cume lagu nie je yg selalu difameskan oleh media masa.. belum ade lg syarikat rakaman nk amik die.. so cam susah nk wat album... then confirm la xde org nk promote lagu die yg len kan

BroFramestone Blog

myjaehee berkata...

huhu dasyat nye pic tuh.. mau ade yg tergolek x sedar.

ije berkata...

eii. teringat bau2 mat2 bangla n indon. drg x mandi ka? waa.. semacam!~

FaizalSulaiman berkata...

warghhh..penah alami salah satunya. kapel wat drama dlm tuh.kes gadoh punya pasal.gila lah.leh menang best actress tu makwe dia.hahahaha..siap2 ngangis lagi.gila tak malu doh.

hanya wanita biasa berkata...

huhu...saya bersetuju dengan pendapat anda... tapi itu jer laa public transport yang ok skit kat negara kita ni...nak buat mcm mana kan?


pendatang asing pun ramai dari orang tempatan kalau naik public transport, buat macam negara dieorang sendiri, mcm ni la jadinya... rasanya servis ktm perlu dijaga standardnya kan??

epol berkata...

bro framestone
~kalo bau awek masam tengik pon tak best gak bro..haha

berhimpit ngan awek dlm train??aiyoo so harassment :p

myjaehee
~nak wat camne bro..kat negara india mayat kat sungai2 pon belambak..stakat kena gilis2 nie dah besa dah

cik ije
~tu la pasal..rasanya mmg diorg pembawa bau kot..:p

cik hanya wanita biasa
~stakat nie yang ok sket pon LRT la (STAR@rapid kl)..

tu la yang nak highlight..sebagai public transport utama selain bas sepatut nya kerajaan amek berat pasal servis perkhidmatan..dulu tym pak lah jadi PM beriye nak naik taraf..skang habuk pon tarak

Framestone berkata...

he...23x if awek bau cam tengik... bro direct je sound... sambil promote perfume he..23x (dasar saleman tul la)

kekdang harassment tue rezeki he..23x

out of topic--> romantik tue bukan takat menjilat jari (KFC) lebih dari itew

BroFramestone Blog

cIk JanNah berkata...

i jgk x suka.
well, dlo tyme keje kl mmg tepkse la. kalo naek bus lg lah. bygkan lau x dpt seat n kene diri till tmpt yg nak d tuju plus bau2 'mat salleh'
cis!

tgk pengangkutan awm kat kl da mcm kt oversea laks sbb 90% pengguna adalah bukan org msia

Tunjuk Bintang berkata...

emph.. biasalah orang KL, emph.. tapi kalau sampai tahap giler babeng cam pic tu.. confirm ktm kena bakar. Huhuhuhuhu... thanks lawat blog aq.. rajin2 la yerk singgah..

epol berkata...

bro framestone
~promote perfume?mmg otak bisnes dah bro nie..haha

cik jannah
~tau takpe..tapi bab nak merasa kat oversea tu tak brape nak pon kalo dah bau sorg2 cam syial..bluwek

tunjuk bintang
~kl mmg port diorg dah pon skang..x caya cuba lepak kat mydin kl..dah tak rasa cam dok malaysia :p sme2lah rajin2 melawat blog masing2..hehe

notjustlipstick berkata...

haha.. mmg betol lah.. naik KTM, confirm dpt dosa..n tension tahap dewa tau!!!
read this:

Miss Brown Sugar berkata...

http://brownsugarsays.blogspot.com/2010/04/komuter-oh-komuter.html