bergumbira dengan ulser mulut


Assalamualaikum kengkawan..pekaba semua?sehat??(adeh..dah macam rancangan kelab kanak2 disney plak :p)..dah macam best lak sebulan sekali update blog..hehe :P


korang pernah kena ulser mulut?atau mungkin korang tau ape tu "mata ikan"??aish takkan tatau kot..kalo orang pantai timur lak panggil dia "nnepuh" (ada sabdu tu)...ape2 aje la janji korang tau ape tu ulser mulut..dalam 3 - 4 hari nie aku dah kena ini sakit..waa tak ley tahan woo..orang cakap sakit ulser nie disebabkan suhu badan yang panas,kurang minum air & kurang mandi (atau aku nie x cukup airkah..aigoo *_* )



aku nie jenis malas nak cari ubat...kalo bley biar le sakit aku nie sembuh dengan naturalnya..tp dah makin lama aku menahan mmg buat aku x ley tahan..nak cari bonjela malas nak cari farmasi..so aku pakai la petua "LETAK GARAM"..aku pon tak paham ape kaitan garam dengan ulser nie..bagi aku kalo letak garam nie lagi pedih ade la..tapi ape leh buat..air dah berape gelen aku tibai..mandi toksah cakap la ntah brape kali aku mandi..so nak tak nak cuba jayalah hendaknye..




CARA2 MENGAPLIKASIKAN PETUA UTK ULSER MULUT



1.
cari garam secukup rasa sesuai dengan saiz ulser anda







2. letakkan di tempat yang sakit tu..dan yang paling penting..cuba FEEL sehabis boleh
semasa tindak balas antara garam dengan ulser..hmmpphhh!!!





3. Owwyeahhh..rasa PEDIH seperti menari2
dalam mulut.best kan?

"ARGHHHHH!!"hati kecilku menjerit..





dan sehingga hari nie,aku masih lagi kesakitan menahan ulser..silap carakah?atau mmg kena pakai bonjelakah???

aku pon tatau sejauh mana keberkesanan garam nie..adekah mitos semata2 atau kajian sains mmg membuktikan yang garam nie dapat merawat ulser mulut...korang rasa camne?hmppphhhhhh (tgah tahan pedih lagi)

6 comments:

piKah berkata...

sangat sakit..
even tak pernah rase kena ulser..
tapi, tengok yang org punya pon memang dah terase sakitnya..

mak kita pon cakap, pakai garam is better. so, sakintnye jela kena tahan..kita pon tak tau..sedangkan garam ni lagi concentrated da ulser ag ade la..btw.. cepat2 semboh :)

Ejat_Aramaiti89 berkata...

ahahah!!!bukan sakit gigi kew baru kumur2 paei garam???aku x taulaks bro kalauulser pakei garam gak..


ahahahah!!!!!

epol berkata...

cik pikah
~ suda mencuba tapi sakit lagi..doh seminggu doh mek :(

bro ejat
~ aku harap ko cuba..haha

Liyana berkata...

gini2..garam tu sbenornye mmg nk bg lagi saket..so, sakit disebabkan ulcer td tu x terase sgt..mknenye, garam bukan penyembuh ulcer..:D
jd, belilah bonjela :DDD

Tanpa Nama berkata...

bg aku...garam tu mcm ubt kebas...bla kita letak garam tu kat tmpt ulser td...pergh...mmg sakit..tp lpas tu rasa sakit yg disbbkn ulser tu x rasa utk beberapa jam...

mun berkata...

Sebenarnya kalau nak ikutkan biology, garam tu concentrated more than ulcer. So bila letak garam, akan mybbkab berlakunya inyeraksi hypotonic. Which aliran air dri tmpt yg byk air ke tmpt kurg air. So, air yg berda dekat sekelilig ulcer and dlm ulcer yg terkena garam tu akan mengalir keluar. Akan menyebabkan ulcer tu kecut. Sedikit perkongsian dri saya. :) kalau salah mohon betulkan.