ngilu hingga ke otak...GRRRRR!


"Nganga..nganga...aaaaaaaaaa.....pandai2"
(sambil menunjukkan muka memujuk dengan senyuman mesra)




Orang cakap luka di hati siapa tahu..tapi kalo luka di gigi doktor gigi aje yang tau (eh,gigi ade luka ke? :p)

Semalam aku ada wat appoinment dengan doktor gigi di Pusat Kesihatan Universiti (PKU) di UPM..ye lah nak pegi klinik swasta mana la aku mampu...skali check aje mau dekat RM30-Rm50 camtu..tu baru check..belom lagi kalo nak ape2..mau2 beratus...so kat PKU nie mmg murah sesgt lah..cabut gigi pon baru RM3...kalo cuci2 gigi pon lebey kurang aje harganya..alang2 aku dah final year ape salahnya skali try pegi check gigi ye tak..hehe

benda dah murah..so mmg ramai la yang menunggu nak tunggu turn..tapi tak kesah la janji lepas hajat aku yang dah lama nak check gigi since skolah menengah lagi..sebenarnya aku tak suka sgt nak jumpa dentist lagi2 dengan gerudi gigi dia yang ngilu tu..arghhh

so bila sampai turn aku & doktor check pe sume..tetiba dia senyap..aku dah ada alamat tak baik nie..(GULP!)...siap sroh aku xtray gigi ape jadah sume..aduii ati dah tak sedap dah nie..ade la brader aka assistant doctor tu borak2..dia cakap gigi geraham bongsu aku nie tumbuh tak normal..owh,aku igt gigi aku dah tahap rongak peringkat kritikal...tp brader tu cakap spatotnya kena wat operation tapi kena la menahan bengkak sampai seminggu..ye lah mana tak bengkak kalo dah kena belah gusi,gergaji gigi (saje nak bagi nampak gerun)...fuuhhhh tak sanggup aku..option lain cuma leh tampal....tu pon dalam jangka masa pendek..


lebih kurang kat sini la gigi geraham bongsu tu (bukan gambar gigi aku sebenar)




so bila doktor tu dtg balik, dengan selamba aku cakap "doktor, saya nak tampal aje..tanak cabut"...doktor tu cam pelik sebab dia belom cakap nak cabut lagi....heheh lantak la janji aku malas nak menahan bengkak..seksa wooo...at last,doktor tu pon tampal aje la kat gigi geraham yang berlubang sket...huhuhu terlepas dari satu siksa...cuma nak menahan siksa kena gerudi aje la pastu....GRRRR GRRRR GRRRR



aku rasa camni la bile kena gerudi gigi...sumpah aku tanak jumpa dr gigi dah (kecuali terdesak) :p




***hargai gigi sebelom anda dijemput ke klinik gigi...hehehe :p


sebab kenapa aku tak suka naik KTM KOMUTER



Walaupon aku sebagai pengguna motorsikal separa tegar (aku gak leh bawak kereta) tapi public transport jugak salah satu transport yang aku akan guna lagi2 bila di KL especially waktu hujung minggu...aku bukanlah mat rempit yang mampu menyelit & bersimpang siur dengan gembira kat belakang,sebelah dan di depan kereta/lori2 yang jauh lagi besar gedabak dari motor aku..so pilihan terbaik mestilah dengan public transport..

aku rasa ramai yang dah hangin giler babeng dengan servis & perkhidmatan KTM komuter yang semakin hari semakin kurengg....antara sebab yang mampu membuatkan aku hangin separa mencarut dengan KTM komuter :

1. Lambat ~ sememangnya antara faktor utama yang paling diakui ramai..bayangkan dengan kadar masa peralihan dari satu train ke satu train +-20minit tak termasuk dengan peluang utk lambat dalam +-10 - 15 minit..duh!

2. kerosakan teknikal ~ aku mmg cukup hangin kalo tgah2 dalam sardin tetibe takde aircond & tersangkut...pernah aku terkena bila train jammed di stesyen salak selatan..dah la berebut nak naik..rosak plak..campur dengan berpeluh bagai dalam train tu mau tak pengsan..sian kat warga tua n budak2 kecik kat dalam..lemas


selain servis yang hampeh..aku jugak tak suka dengan suasana dalam komuter nie (bukan salah komuter sepenuhnya jugak) :


3. bau ~ yang nie memang takleh elak la..lagi2 bila dah dalam train yang sardin..macam2 bau yang dapat..aku paling anti bila dah dalam sardin ade plak bau rambut busuk + berpeluh2 mat2 indon @ bangla..arghhhhh tensyen

4. bising ~ aku paling anti bila ada budak2 beringus yang jakun & macam tak pernah naik train...tgah orang sesak2 time tu la diorang nak bersenda gurau & gelak macam nak gila..nak je aku sekeh2 kepala sekor2..

5. penyeluk saku ~ yang nie aku tak pernah kena lagi..tapi kawan aku pernah kena cilok handphone dari poket..mmg cekap (kekaguman jugak) tapi kalo aku yang kena memang aku hempuk aje kepala si pencilok kalo dapat..

6. couple di awan biru ~ aku tau la korang bercinta bagai nak rak..tapi tak payah la nak wat drama swasta korea kat dalam train..time2 tu la nak peluk sakan & beramah mesra dalam train..tak kira la melayu ke cina ke india ke 2x5 aje...bikin malu aje la wei..dah takde adab sopan ke?


macam2 lagi la kalo nak senarai benda yang aku tak suka bila naik komuter nie..tapi nak wat camne...ini la malaysia..segan jugak aku bila pelancong2 asing geleng kepala tengok kerakusan orang Malaysia berebut2 nak naik komuter..tapi benda nie tak akan jadi kalo pihak KTM bagi servis dan perkhidmatan yang lancar dan bagus..sure takde kes2 'manusia sardin'..


**oii pak cik pak cik menteri!!tak reti2 lagi ke nak naik taraf perkhidmatan awam kat Malaysia nie?duit abis riban2 pon tapi takde hasil tak guna jugaaakkkk!!!!!




-mana tau la tau someday KTM komuter leh jadi camnie sebab lembab?? :p -

wajah baru


sempena tahun 2010 nie..blog aku bertukar rupa daripada 'nasi lemak coco crunch' kepada 'intuisi'..sedar tak sedar dah 2tahun aku berblog..walaupon blog aku nie sekadar coretan hati dan suka-suka saja tapi bagi aku medan blog gak sesuatu tempat utk kita meluahkan perasaan,bercerita dan berkongsi pendapat espeacially dengan korang..kepada mereka yang selalu mengomen dan selalu jenguk2 blog nie terima kasih banyak2 ye ;)

kenapa 'intuisi'??aku suka intuisi sebab ianya dari naluri dan perasaan sendiri dan bukan dari pengaruh orang lain untuk membuat keputusan..sesuatu keputusan yang pantas tanpa berfikir panjang (dan boleh jadi intuisi kepada benda buruk)..ahh ape aku ngarut nie :p aku rasa korang pon tau2 aje ape yang aku maksudkan..hehe

tahun baru..musim baru..semangat baru..azam baru..segalanya baru..semoga pembaharuan dan perancangan yang dibuat berjalan lancar..amin



-bye2 nasi lemak coco crunch..tgk gambar nie sentiasa buat aku lapa..ngeh3 :p-




**betol ke kita senang berubah tapi susah untuk kekal?