Perlu Tahu Ke? : panas lagi berpeluh



akhir-akhir nie terasa cuaca dah makin menggila..panas gila la kot...fufufu tak leh tahan!!!



biasanya bila tengahari panas terik,ptg atau mlm mungkin akan ujan..tapi skang nie leh kira je berapa kali je ujan (makcik makcik suka la sebab leh jemur kain jemuran)..bayangkan malam2 pon trasa lagi bahang panasnye..panas abis dah tu..bila musim peralihan monsun nie mmg trasa la kepanasannya. Cuaca panas kat Malaysia skang nie gak ade kaitan dengan El Nino Modoki kategori sederhana (bukannya Fernando 'El Nino' Torres ye).

aku belek2 berita harian & ada fakta yang menarik tentang cuaca panas nie :


Fakta
Kesan haba panas pada tubuh
  • 20 darjah Celcius - selesa, denyut nadi normal.

  • 25 darjah Celsius - peluh biasa.

  • 30 darjah Celsius - Ketidakselesaan.

  • 40 darjah Celsius - Kepanasan melampau, berpeluh, denyut nadi pantas, letih.

  • 45 darjah Celsius - Kepanasan melampau, peluh terhenti, panas dan kulit kering.

  • (ehsan Berita Harian , 28/02/10)


    Bayangkan dengan purata suhu antara 36-38 darjah celcius skang nie dah kira agak tinggi la daripada kebiasaan..kalo korang pegi Cameron Highland pon belom tentu leh dapat sejuk bukit dengan kepanasan yang camni..adeii (sambil mengipas2)










    yang ni pon bikin gua panas dan berpeluh jugak..LOL
    (selingan yang tiada kaitan dengan cuaca panas :p)







    so aku nak kongsi tips yang korang leh gak aplikasikan dengan cuaca panas camni:

    1. minum banyak air
    ~bila dah panas menyebabkan korang berpeluh..kalo tanak diri korang dehidrasi elok sgt la minum banyak air (seelok2nya minum la air suam)

    2. pakai baju yang sesuai
    ~kot2 korang nak jalan kuar town jgn le plak bergaya tak kena tempat lak..pakai baju berlapis2..gila plak org kata kan..baju simple sudah

    3.selalu mandi
    ~kasi turun sket haba dalam badan..tp jgn plak korang bertapa dalam bilik air..org pikir lain plak..:p

    4. lepak kat umah/bilik je
    ~dah tau panas lepak umah je le yang bagus..korang jenjalan pon buang peluh gak

    5. idea kreatif
    ~ takkan korang nak berkipas je kan..pekata korang lepak2 kat tempat beraircond..kalo malas kuar korang beli bongkah ais pastu letak depan kipas angin..syok woo cam kat genting..lol :D



    **bila panas nak sejuk..bila sejuk nak panas..ape2pon jadilah manusia yang bersyukur.. :)




    kalo dapat jakuzi dengan HOT CHICKS barula function!ngeh2 (bergurau pulak :p)


    rutin harian yang biasa..eh korang pon sama?

    Lama gak dalam mode 'hiatus'..huhuhu ape cite la blog bersawang aku nie..:p




    So kali ni aku nak cita sal rutin harian..lah apekebenda la nak cita sal rutin nie?kalo sardin sedap gak leh wat sandwitch..(dush3) bukan pe aku rasa rutin harian aku nie kosong je..entah bila la nak berubah..tapi aku rasa bukan aku je ade tabiat rutin camnie..bley kata korang pon 2x5 agaknye :p







    Bangun pagi..muka sembam..zzzzzz






    rutin wajib ~facebooking sepenuh masa :p









    makan makan makan makan makan..auuummmm









    bosan facebook?layan PES dlu









    xpuas facebook n game?layan movie ke chating lak










    sms?ows sudah pasti punya (sambil memicit2 npon)









    dah penat?...leh la tido...krohhhh





    pff...kebanyakan benda yang aku buat yg banyak buang masa..mana pergi nak study?mana pergi nak wat thesis?adeiii kekadang risau gak keadaan diri yang tak sedor2 nie..susahnye nak ubah tabiat diri nie..so agak2 camne nak jadikan diri nie leh rajin cam org lain ye??korang pon same ke kes ngan aku??









    agaknya nie je ubat nak kasi rajin kot? :p

    hiatus mode



    nampaknya kebelakangan nie blog aku dah mengambil masa yang lama untuk berehat..banyak cerita nak aku kongsi tapi kekangan masa selalu tak mengizinkan + dengan kelemahan signal wifi di kolej aku..di + gak dengan final year thesis yang dalam perjalanan..fufufu.. -hiatus mode-


    hiatus =
    taking a break ; not currently in production

    (-__________________-)