bergumbira dengan ulser mulut


Assalamualaikum kengkawan..pekaba semua?sehat??(adeh..dah macam rancangan kelab kanak2 disney plak :p)..dah macam best lak sebulan sekali update blog..hehe :P


korang pernah kena ulser mulut?atau mungkin korang tau ape tu "mata ikan"??aish takkan tatau kot..kalo orang pantai timur lak panggil dia "nnepuh" (ada sabdu tu)...ape2 aje la janji korang tau ape tu ulser mulut..dalam 3 - 4 hari nie aku dah kena ini sakit..waa tak ley tahan woo..orang cakap sakit ulser nie disebabkan suhu badan yang panas,kurang minum air & kurang mandi (atau aku nie x cukup airkah..aigoo *_* )



aku nie jenis malas nak cari ubat...kalo bley biar le sakit aku nie sembuh dengan naturalnya..tp dah makin lama aku menahan mmg buat aku x ley tahan..nak cari bonjela malas nak cari farmasi..so aku pakai la petua "LETAK GARAM"..aku pon tak paham ape kaitan garam dengan ulser nie..bagi aku kalo letak garam nie lagi pedih ade la..tapi ape leh buat..air dah berape gelen aku tibai..mandi toksah cakap la ntah brape kali aku mandi..so nak tak nak cuba jayalah hendaknye..




CARA2 MENGAPLIKASIKAN PETUA UTK ULSER MULUT



1.
cari garam secukup rasa sesuai dengan saiz ulser anda







2. letakkan di tempat yang sakit tu..dan yang paling penting..cuba FEEL sehabis boleh
semasa tindak balas antara garam dengan ulser..hmmpphhh!!!





3. Owwyeahhh..rasa PEDIH seperti menari2
dalam mulut.best kan?

"ARGHHHHH!!"hati kecilku menjerit..





dan sehingga hari nie,aku masih lagi kesakitan menahan ulser..silap carakah?atau mmg kena pakai bonjelakah???

aku pon tatau sejauh mana keberkesanan garam nie..adekah mitos semata2 atau kajian sains mmg membuktikan yang garam nie dapat merawat ulser mulut...korang rasa camne?hmppphhhhhh (tgah tahan pedih lagi)