apa erti kemerdekaan


Salam Ramadhan buat semua..sedar x sedar dah 53 tahun kita merdeka..tapi dimanakah tahap merdeka yang kita dah capai dalam tempoh masa 53tahun tu?adakah kita dah cukup sayangkan negara kita?adakah negara kita cukup aman?adakah hubungan antara kaum dalam keadaan baik?

tahun-tahun kebelakangan nie macam-macam isu dan insiden berlaku terutama dalam isu perkauman..macam mana sesebuah negara yang berbilang bangsa nak maju kalau masih wujud sifat perkauman yang menebal dalam rakyat Malaysia?bila sentuh isu perkauman sedikit sebanyak menyentuh aspek keagamaan..contoh macam isu baru-baru nie tentang isu baling cat ke surau , isu bakar gereja, fitnah guru sejarah tentang perkauman dan macam2 lagi..tak termasuk lagi komen2 berbau perkauman di facebook seperti di sini dan di sini..

sedar tak sedar dah timbul benih2 racism dalam rakyat malaysia..gelaran "melayu bodoh', 'cina balik china' dan 'keling' antara salah satu daripada wujudnya racism dalam diri kita..walaupon tak semua tapi kalau takda usaha kesedaran dalam diri sendiri,ego dan pandang rendah sesama kaum jangan haraplah negara kita akan jadi aman..

aku bukanlah nak memanaskan balik isu tapi sebagai renungan..adakah kita betul2 dah merdeka di 'hati' atau sekadar mengibarkan jalur gemilang semata2?sejauh mana usaha kita untuk memupuk sikap toleransi dalam hidup pelbagai kaum?aku sayang dan cintakan tanah bumi Malaysia dan bencikan racism..selamat menyambut kemerdekaan ke 53..

Malaysia is for Malaysians, despite the colour of one's skin


**entri serius sempena bulan kemerdekaan.

bila cemburu bertukar sadis

Berita yang agak ngeri lagi kijam di pagi hari selasa di Harian Metro.


memang susah nak kawal emosi bila kewarasan xde dlm kepala kita nie..tapi kenapa sebab cemburu sampai sanggup bertindak kijam camni ye?cemburu sbb sayang atau sebab dendam?wallahualam



bab2 toreh menoreh mulut nie aku terus teringat kat The Joker alias kaki menoreh (bukan toreh pokok getah ye)..rasanya org yang toreh2 nie leh jadi perintis The Joker pasni -.-"



-KENAPA SERIUS SANGAT??-

BPL kembali lagi


Lupakan demam World Cup yang penuh dengan kekecewaan (sbb byk team flop -.-") dan ganti dengan liga yang paling di tunggu-tunggu setiap musim 'Barclays Premier League'..musim baru,semangat baru,player baru..fuuh memang cukup mengujakan bagi aku..kalo dlu BPL dimanipulasi team Big 4 je (Chelsea, Man Utd, Arsenal, Liverpool) tapi tak lagi bagi musim nie..setiap team dah tak dapat nak tentukan yang mana yang akan menang liga sbb semua team ada kelebihan masing2..bagi aku 6 team penting yang akan merebut juara liga mahupun 4tempat ke European Champions League untuk musim akan datang...demam bola kembali lagi..hoyeaahh ^-^



so kali nie terdapat beberapa newcomers yang patot diberi perhatian yang akan menjadikan BPL semakin menarik :






Javier 'Chicharito' Hernandez - Manchester United
Newcomer dari Fav. team aku, Chicarito alias 'kacang kecik' dari Mexico sememangnya satu pembelian berbaloi dari MU..persembahan yang baik dalam World Cup dan pre-season dah cukup membuktikan kemampuan born-to-be-striker..so pasni abg Roo tak payah susah2 jadi lone striker cam season lepas..sgt sesuai pair dengan Berbatov..(harapan menang trophy ade lagi..hehe)




Marouane Chamakh - Arsenal
Arsenal yang selalu tempang dengan pemain yang cedera setiap kali musim bertuah dapat striker dari Bordeoux nie (satu2nya pemain Bordeoux yang menyumbang gol dalam Champion League season lepas)..lupekan Bendtner yang agak slow dan Vela yang jarang main (walopon bagi aku dia bagus)..jentera serangan Arsenal diperkuat lagi dengan bantuan Van Persie dan Arshavin..mintak2 jangan ikot tradisi Arsenal yang selalu injured sudah..







David Silva - Manchester City
winger persis attacking midfielder dari Valencia nie antara pemain yang aku sgt berharap masuk MU satu ketika dlu..tapi apekan daya..duit segala galanya..dengan falsafah Man City 'you got money you got everything' dengan pembelian besar-besaran mengalahkan mak cik yang bershoping nak beraya nie berjaya membeli pemain2 all-star..aku pilih Silva sbb dia laju,licik dan pandai mencari gol..walaupon masih tak biasa dengan cara permainan BPL berbanding La Liga tp mmg kena berjaga-jaga dgn player sorg nie..






Giovanni Dos Santos - Tottenham Hotspurs
Dia bukanlah player yang dibeli untuk musim nie tapi baru berpeluang untuk menyerlah dalam BPL setelah lama diloan ke kelab lain..pantas,skillful & rajin..dah cukup buat dia nie menjadi player berbahaya..sayang kalo dia tak dpt main untuk 1st team..






Ramires - Chelsea
x banyak yang aku tau sgt pasal player nie..tapi kelibat dia dalam World Cup mungkin menjadikan dia secret weapon untuk Chelsea (atau flop :p)






Joe Cole - Liverpool
Salah satu player England yang aku suka gak..leh kurangkan beban Gerrard di bahagian tengah berbanding nak diharapkan dengan Aquilani dan Lucas..cuma game pertama dah kena Red Card..satu cabaran sukar untuk Joe Cole buktikan kemampuan seterusnya (teringat gol dari Joe Cole masa lawan MU season lepas -.-" )


**bola pon bola jugak..ibadah di bulan Ramadhan jangan dilupakan ye kawan2..hehe

nostalgia berpuasa di U


-mr. ronald mcdonald not allowed u to come this month-



assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua..pejam celik pejam dah masuk Ramadhan dah..cepat betol masa berlalu..dah rasa makin tuo dah diri nie..hehe so bila kita masuk di bulan Ramadhan nie..macam2 ragam orang yang kita leh jumpa..dan apa yang leh aku tgk ragam kehidupan bebudak U nie macam:

1. ramai la yang muka toya,ilang mood tak memasal,disampuk lipas, jiwa kacau, meroyan nasi, sengal2 perot,tulang,usus dan sebagainye..alah trick lama tu..paham sgt dah..hehehe :p

2. kepada mereka kepala bisnes,masa nie la diorg amek kesempatan nak berniaga..cam diorg aplikasi subjek asas keusahawanan la agaknya kot..yang paling popular jual nasi sahur & perkhidmatan kenderaan ke bazar..sampai ada yang berebut kawasan jajahan nak berniaga..

3. yang bagusnya, surau2 dan masjid2 penuh je tak cam selalu..sampai ade surau tak cukup dan terpaksa terawih di dewan..alhamdulillah..tapi cam kebiasaan pertengahan bulan tu dapat tengok la perubahannya.

4. walopon setan2 dah dirantai tak menjamin pemikiran syaiton kena rantai gak..silap2 ada la bau2 haruman megi@rokok kat kolej..nak jadikan aromaterapi kot..jadahnye

5. yang mana kuliah pkol 8 tu mmg peratusan nak monteng sgtla tinggi..dah melantak nasi time sahur mane tak telajak tdo kan..**aku sgt memahami situasi ni :p

6. kesedaran sivik dan bersopan santun dapat la kita tgk..masing jaga mulut dari mencarut carut, yang mana tak bertudung tu dah belajar2 pakai tudung arianna,tudung wardina, tudung bawal dan mcm2 tudung (kecuali tudung saji), pasangan bercinta plak dah takde bercengkerama di bwh sinaran lampu minyak tanah.bagus cuma kalo istiqamah lagi bagus..


macam2 lagi ragam budak2 u nie kalo time puasa..apa2pon apa yang kita harapkan diri kita berubah menjadi lebih baik dari biasa sempena bulan yang penuh barakah nie..selamat berpuasa kawan2 ^^

saturday adalah bukan caturday




aku ada masalah sikit dengan binatang bernama kucing nie..aku bukanlah benci dan geli ngan kucing tapi kadang2 rasa nak mengamuk jugak..walopon kucing adalah sejenis pet yang agak cute tapi cute2 pon bukan leh menjamin utk aku bersikap mesra dengan kucing..>.<




kenapa?





pagi sabtu yang sepatotnye indah diganggu pulak dengan 'aroma terapi' yang masyukkk abes...baik punya taik kucing kat aras bilik aku..da le aras lima punya bilik..macam shilanat nye bau...damn! ape leh wat,ramai sangat penggemar kucing kat blok yang aku dok nie..setiap aras mesti ada seekor..agaknya ada kempen '1aras 1kucing' kot..kejadahnye -.-"






amaran keras kepada penggemar kucing : jagalah kucing anda dengan sebaiknya..jangan meninggalkan 'hasil karya' crap kucing anda untuk tontonan umum.


-jgn lakukan aksi ngeri ini kepada kucing yang anda marah-

mari merapek !




setelah merehatkan diri dalam arena berblogging selama 2bulan untuk settlekan semua urusan, aku kembali merapekkan diri..yay!


***jangan salahkan aku malas nak berblogging dan jangan jugak salahkan ibu mengandung..salahkan kemudahan wifi di kolej kediaman aku yang slow tahap puaka slowpoke -.-"