aku dan........impian seorang budak skema




Situasi bermula bila aku beborak dengan kawan-kawan di universiti..masing-masing punya cerita masing...zaman gemilang huu haa, zaman nakal-nakal, zaman aktif bersukan/berpersatuan...aku nak menyampuk tapi aku xde modal...kenapa pulak aku rasa aku xda idea nak lawan cerita era gemilang diorang?oh rupanya aku adalah seorang Budak Skema (--')

Hari tu aku terbelek-belek gambar zaman sekolah dulu..aku terpikir apekah kenangan yang dapat aku ingat..kenangan duduk asrama (checked!)..kenangan belajar (checked!)..kenangan bersama kawan-kawan (checked!)..ok aku masih seorang normal yang ade kenangan di sekolah..tapi aku rasa ada benda yang kurang syok..kenapa aku xde cerita yang gah macam kawan-kawan aku ada??oh rupanya aku hanyalah seorang Budak Skema


apekah impian seorang bekas Budak Skema (kalau aku dapat putarkan masa kepada zaman dulu) :




1. aku seorang Azroy

aku ada geng yang sekepala zaman sekolah..buat benda2 nakal tapi manja (bukan nakal tapi perosak)..macam cerita "Gila-Gila Remaja"..sebut nama Azroy semua orang kenal..bukan setakat kawan-kawan je kenal, cikgu-cikgu yang mengajar sampai generasi ke-15 pon sebut je nama aku masih teringat-ingat dalam kepala..setakat nakal 'break da rules' yang tak merosakkan nama mak bapak aje lah..haha ok la kan janji orang kenal..cakap je benda ape yang nakal ape yang aku tak buat..kira aku ni legend sekolah jugak la...aku yang Azroy ni xde monteng2..pe barang weh legend sekolah ponteng kelas..Study Smart not Study Hard..hei, belajar atas motor scrambler pon last-last dapat anugerah "Pelajar Terbaik" dan "Pelajar Contoh" ape..tapi,
apekan daya realitinya aku hanyalah seorang budak sekolah yang ikut saje peraturan, takot untuk mencuba perkara baru dan sangat penakot dan mudah gemuruh....persetankan semua tu sebab aku hanyalah Budak Skema


-pelajar terbaik & pelajar contoh beb-







2. aku seorang legend rugby sekolah

Bukan je aku aktif berpersatuan, tapi aku gak aktif bersukan..sukan rugby lak jadi pilihan...sebut nama aku confirm kecut perot..tengok muka tengok badan dah macam Jonah Lomu .. mane tak cuak beb..main pulak wakil sekolah..silap2 main rugby sampai ke universiti kot...peminat toksah kata la kan.. baik dari junior sampai ke senior (gelak jap)... kalo lepas sekolah je sebut nama aku orang akan ingat aku seorang legend rugby sekolah...tapi, apekan daya realitinya aku hanyalah budak sekolah yang bercermin mata dan melupakan hasrat untuk bermain rugby walaupon peluang sangat cerah (bedasarkan badan dah macam bouncer)....persetankan semua tu sebab aku hanyalah Budak Skema


-haii la bola..kenape laa aku dulu tak merasa kehangatan padang bersama kau ye bola-






3. aku seorang Rock Star sekolah

bukan nak berbanggalah..setakat gitar kapok ni macam sayur je aku kasi goreng..krengg krengg..undangan persembahan sekolah tak sah kalo xde aku yang main gitar..bila bosan lepak-lepak di tepi padang ke, pondok sekolah ke main gitar sambil layan blues..masyukk..tu belom lagi aku goreng lagu "Wonderful Tonight"..berderau lagi runtuh hati para gadis menjerit2 nama aku..pergh..terasa macam Rock Star beb.. tapi , apekan daya kod gitar pon sepatah haram aku tak reti inikan pulak nak goreng..realitinya hanya kompang berkulitkan lembu je aku mampu...persetankan semua tu sebab aku hanyalah Budak Skema


-bayangan peminat seorang 'Rock Star' sekolah-





***menyesal?haha ape nak nyesal..xde aku yang dulu x jadilah aku yang sekarang..janji jadi insan yang berguna..insyaallah..hehe



post scriptum : kita boleh berimpiam tapi jangan hidup dalam impian semata-mata

8 comments:

FaizalSulaiman berkata...

aku setuju epol

quote yang last tu:)

L.R berkata...

skema is not crimed... yg penting enjoy ur life!! \(^__^)/
akak jd skema ble masuk matrik. mayb sbb 1st time kot masuk asrama. akak rs pe yg epol rs.. [bukan psl men ragbi n gitar erk..] dari con ke skema! mmg seksa!! huhu

Nurul Afiqah berkata...

amboi..amboi..amboi..(epol,2011)

r u l e ~ berkata...

haha.comel ape jadik skema :D

epol berkata...

bro faizal
~ quote motivasi

epol berkata...

sis LR
~ hoho cuma enjoy sebagai budak skema la kan..x masyukk :p

epol berkata...

kak pikah
~ PEACE NO WAR...kih3

epol berkata...

cik hidayah
~comelkah sy?lolololol :D